Finns inget effektivare sätt att skada Putin på

NYHETER

Hansson: Terrordåden vi ser nu kan ha varit planerade under lång tid

1 av 6

Om president Vladimir Putin har en svag punkt just nu är det OS i Sotji.

Han har satsat enormt mycket av sin personliga prestige på att spelen ska bli en pr-framgång för Ryssland.

Nu hotar islamistiska terrorister att förstöra Putins fest.

Foto: Aftonbladets Wolfgang Hansson.

När den olympiska elden kom till Ryssland var det Vladimir Putin personligen som tog emot den vid en påkostad ceremoni vid Röda Torget. Till tonerna av den ryska nationalsången stod presidenten med facklan i sin hand.

Sedan dess har Ryssland skickat elden upp på en rymdvandring utanför den Internationella rymdstationen som cirkulerar runt jorden. Elden har nått Nordpolen via en rysk isbrytare.

Hela upplägget inför Sotji är att Putin vill visa upp ett nytt och starkt Ryssland som ska ge vibbar från den sovjetiska stormaktstiden.

Så för den som vill skada Putin och ryska intressen finns det inget mer effektivt sätt just nu är att skapa frågetecken kring säkerheten runt OS i Sotji.

Idrottare och publik kan bojkotta

Visserligen ligger Volgograd 70 mil från Sotji men för omvärlden spelar det ingen roll. Får idrottsmän och publik känslan av att det är farligt att åka till Ryssland för att delta kan det innebära att både idrottare och publik stannar hemma.

Putin får betala för årtionden av ryska försummelser och förtryck i Kaukasus. Ryssland har utkämpat två brutala krig för att stoppa utbrytarrepubliken Tjetjenien från att bli självständigt.

Krig där många oskyldiga dödats och skadats. Krig som skapat hat i området mot Putin och rysk överhöghet.

Före krigen var Kaukasus, där republiker som Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien ingår, områden där islam spelade en normal roll i samhället. Efter krigen och i spåren efter terrordåden i USA 2001 har militant islamism etablerat sig på allvar i området. Det var här bombmännen bakom terrordådet vid Boston maraton i våras hade sina rötter.

Svarta änkor bakom terrordåd

Senaste tio åren har kaukasiska separatister genomfört en rad uppmärksammade terrordåd i Ryssland. Ett antal av dem har genomförts av kvinnliga självmordsbombare, så kallade svarta änkor. Hustrur och mammor vars män och söner stupat eller bara försvunnit i krigen mot Ryssland och som inte tycker de har något att förlora.

I juni i år uppmanade den tjetjenske islamistledaren Doku Umarov i en videoinspelning på nätet sina anhängare att slå till med maximal kraft för att förhindra att OS i Sotji blir av. Umarov vill skapa ett islamistiskt emirat av hela Kaukasus.

Terrordåden vi ser nu kan ha varit planerade under lång tid. Risken är uppenbar att det finns fler bomber i pipeline. Att de sker i Volgograd beror troligen på att islamisterna inte har kapacitet att slå till i Sotji där säkerheten har höjts kraftigt sedan lång tid tillbaka. Men att skydda sig mot den här typen av vansinnesdåd i hela Ryssland går helt enkelt inte.

Ett dåd i Sotji vore en enorm prestigeförlust för Putin men för terroristerna räcker det egentligen att skapa en allmän känsla av osäkerhet för att man ska ha lyckats med sitt syfte.

Kan inte stoppa OS

För Putin och de ryska myndigheterna kommer terrordåden knappast som en överraskning. De har varit medvetna om riskerna. Nu kan vi räkna med att rysk polis och säkerhetstjänst kommer att slå till stenhårt mot människor av kaukasiskt ursprung för att förhindra nya dåd.

Att terroristerna ska lyckas stoppa OS i Sotji är i stort sett uteslutet. Men ytterligare ett antal terrordåd i Ryssland kan göra att idrottsfesten överskuggas av de politiska motsättningarna i landet.

Precis den mardröm som Putin till varje pris vill undvika.