Barnflickan till familjen: ”Förlåt mig”

NYHETER

Skrev brev efter mordet på ”Sanna” Församlingen: Vi lämnar det till Gud

1 av 4 | Foto: PÅ VÄG UT Barnflickan Sara Svensson dömdes för mordet i Knutby.

Sara Svensson sköt kallblodigt ihjäl Alexandra Fossmo som låg och sov i sin säng.

Efteråt skrev hon ett brev till offrets anhöriga.

– Hon bad om förlåtelse, säger pastor Urban Fält.

”Barnflickan” Sara Svensson åtalades efter att ha skjutit ihjäl den 23-åriga Alexandra samt skjutit grannen Daniel Linde.

I rätten uppgav hon att hon var den nu livstidsdömde pastorn Helge Fossmo slav. Hans ord var hennes lag. Så hon köpte en pistol med ljuddämpare och åkte till Knutby. Mitt i natten sköt barnflickan Linde i ansiktet när han yrvaken öppnade dörren.

Helge Fossmos fru Alexandra sov i sin säng när Sara Svensson kom in och närmast avrättade henne. Dagen efter greps barnflickan, den anmärkningsvärda historien började rullas upp och blev till ett av landets mest spektakulära brottsfall.

”Var mycket turbulens”

I Knutby kämpade församlingen med att förstå vad som hänt. Pastor Helge Fossmo som tidigare var upphöjd till skyarna visade sig vara en sexfixerad man som planerade sin frus död.

Den omtyckta församlingsmedlemmen Alexandra ”Sanna” Fossmo, vars nästan hela släkt bodde i Knutby, var död. Sara Svensson, känd som den milda, vänliga barnflickan sköt kallblodigt ihjäl henne.

– Det var mycket turbulens, med rättegången, media. Och Sanna var död. Vi i familjen höll oss mest för oss själva då, säger Anna Alexandersson, offrets syster.

Mitt i allt kom ett oväntat brev till Knutby. Det var från Sara Svensson.

– Det var till oss anhöriga. ­Någon läste upp det högt, säger Anna Alexandersson.

Med fanns även offrets andra syster Åsa Waldau och hennes man Patrik.

– Hon skrev ungefär så här: ”Jag förstår att jag inte kan få det jag gjort ogjort, men jag vill ändå uttrycka mitt förlåt, men jag förstår att det inte har något värde”.

Hur reagerade ni?

– Min reaktion var: Jaha ... Okej. Hur ska vi ta det här? Men så här i efterhand kan man säga hon har i alla fall försökt. Men det är inte så att man säger: ”Jag förlåter dig”. För det kan inte jag, säger Anna Alexandersson.

Var förtvivlad

Pastor Urban Fält, vars fru ­Susanne hittade den mördade kvinnan, minns när Saras brev kom:

– Det var ganska tätt intill det som hände. Hon var förtvivlad över det som hänt och undrade om man kunde bli förlåten.

Hur ställer ni er till den frågan?

– Om man tittar lite djupare på vad förlåtelse är så finns det ett förlåt som är: Okej, nu vi glömmer det och drar ett streck som om det inte funnits. Men så finns det ­också ett förlåt som innebär att vi lämnar det till Gud. När Jesus hängde på korset så säger han: Förlåt, de vet inte vad de gör. Han säger inte ”det gör ingenting”, ­utan han säger: Jag lämnar det till Dig, de fattar inte riktigt, men Du vet bättre. Då är vi där. Det förlåtet som man gjort är samma som ”vi lämnar det till gud”. Han är den rättvise domaren eller bedömaren. Det blir det bästa, säger Urban Fält.