Nyheter

Löfven rasar efter skolavslöjanden

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

"Uppdrag Gransknings" avslöjande om att friskolor väljer bort elever som är mindre duktiga har väckt starka känslor. 

Nu ryter S-ledaren Stefan Löfven till och menar att regeringen sätter företagens rättigheter före barnens bästa.

– Det måste vara ordning och reda. Nu är det mer än nog, de har inte gjort någonting åt detta under sju år vid makten, säger han.

Stefan Löfven.

Friskolor som väljer bort elever som inte verkar tillräckligt duktiga. Och en rektor som till och med kallar dem för "ruttna äpplen" och "gangsters". Veckans avslöjanden i SVT:s "Uppdrag Granskning" har väckt stor uppmärksamhet och redan fått konsekvenser. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har kallat Skolinspektionen till ett möte och inspektionen har redan uppgett att man ska kontakta de skolor som figurerade i programmet.

Björklund rasande

Utbildningsministern beskrev sig själv som rasande efter att ha sett programmet och menar att skolorna bryter mot lagen.

– Det är oacceptabelt att sortera bland barn och ungdomar, säger han till TT.

Frågan debatterades i går kväll i "Aktuellt" och där utvecklade Björklund sina tankar om att vinstkraven i privata skolor kan vara en del av problemet. Men han menade också att det kan uppstå problem även i kommunal verksamhet.

– Jag tror att alla skolor, även kommunala skolor, om man får välja mellan elever som är studiemotiverade eller elever med stora problem, så väljer de elever som är studiemotiverade. Därför ska de inte få välja.

Men S-ledaren Stefan Löfven menar att det är den fria etableringsrätten som är det verkliga problemet.

– Det som händer nu på skolområdet visar att vi har haft rätt under en lång rad av år när regeringen inte har velat göra någonting åt situationen. Än i dag vill de inte röra den fria etableringsrätten, säger han.

Löfven menar att regeringen står upp för företagens rättigheter oavsett hur det ser ut i skolan.

– Vi tycker att det faktiskt är skattebetalarna, väljarna och de förtroendevalda som måste få avgöra om det ska starta en ny skola eller inte. Man ska få välja, men det måste vara ordning och reda. Nu är det mer än nog, säger han.

Kritiserades för "kommunalt veto"

I våras kom sex av riksdagens åtta partier överens om hårdare styrning av friskolornas verksamhet i den så kallade friskolekommittén. Men i frågan om den fria etableringsrätten, som handlar om vem som ska få starta en skola och var, kom man inte överens. S reserverade sig och menade att det är kommunen som ska bestämma, vilket regeringspartierna kritiserade och kallade för ett "kommunalt veto".

Löfven menar att det som nu krävs på skolområdet är tre saker. Det handlar om att den fria etableringsrätten måste tas bort.

– Det är inte så att det här handlar om ett företags rättighet att starta en skola, det är barnens och ungdomarnas rätt till utbildning som ska stå i fokus, säger han.

"De som missköter sig ska bort"

Han menar också att det ska vara självklart att de som driver skola och missköter sig - ska bort.

– De företag som fått ett fint förtroende, att utbilda våra barn och ungdomar, de sitter i programmet och säger att den och den som har det och det problemet ska inte komma hit. Då ska man överhuvudtaget inte få vara kvar, säger han.

Dessutom menar Löfven han att det är rimligt att överväga om kommunerna själva ska få välja om de bara vill ha företag utan vinstintresse som som startar skolor.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter