Tyska paret lämnar Norge – efter stenchock

avEmma Lindström

Karsten och Yvonne Kucharczyk var bara centimeter från att träffas av en enorm stenbumling som dundrade rakt in i deras sovrumsvägg.

Efter chocken bestämde de sig för att lämna landet.

1 av 2 | Foto: SVEIN-KÅRE DAHL
Karsten och Yvonne Kucharczyk var centimeter från att träffas av stenen.

Det tyska paret Karsten och Yvonne Kucharczyk var på semester och Norge och låg och sov i en stuga i Spangereid i Lindesnes kommun när tre stenblock plötsligt träffade stugan. Ett av dem rasade rakt in i rummet de befann sig i.

Paret ska ha varit bara centimeter från att träffas av den flera ton tunga stenen.

– Vi vaknade av ett våldsamt brak och med massa damm i rummet. Vi förstod ingenting, säger Karsten Kucharyk till Fædrelandsvennen.

– Vi trodde att det var själva huset som höll på att rasa samman, så vi tog oss ut så fort vi kunde, berättar paret.

Polisen ryckte ut

Efter viss språkförbistring mellan det tyska paret och den norska polisen lyckades paret slå larm vid tretiden på natten. Både räddningstjänst och polis ryckte ut.

– Då visar det sig att det är tre stora stenblock som har rasat på fjällsidan och ner på stugan, där de tyska turisterna låg och sov, säger Lars Hyberg, insatsledare i polisdistrikt Agder i Norge, till VG.

– De båda är oskadda, och har haft extrem tur som inte träffades, säger han.

Det är Hyberg som slår fast att det handlar om tre stycken stenbumlingar. De två mindre ska ha hamnat bakom det större blocket, men även de uppskattas väga över ett ton.

”Inget som händer ofta”

Paret Susann Sandtner-Thomas och Karsten Ånestad organiserar uthyrningen av stugorna.

– Susann har gjort det här i tolv år. Vi har aldrig upplevt att en stuga blir träffad av en sten av den här storleken, det är inget som händer ofta, säger Ånestad till VG.

Platsen för raset har spärrats av och inga andra stugor stugor ska riskera att blir träffade.

Det tyska paret flyttade till en annan stuga, men har tillslut bestämt sig för att avbryta semestern och lämna Norge efter den omtumlande upplevelsen.

– De testade att vara ute på sjön för att koppla av, men klarade inte att koppla av, så de reser hem igen under eftermiddagen, säger Susann Sandtner-Thomas til Lindesnes Avis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge