Kedjan stänger för att utbilda om fördomar

avMatilda Wennerholm

Tusentals Starbucks över hela USA håller stängt i dag – så att personalen kan utbildas om rasfördomar.

Detta efter en starkt kritiserad händelse i april, då två afroamerikanska kunder som ville låna toaletten greps av polisen.

Det var den 12 april som Rashon Nelson and Donte Robinson gick in på Starbucks i Philadelphia för att vänta på en vän. De bad att få låna toaletten medan de väntade, men personalen sade nej. När männen ifrågasatte beslutet ringde en av de anställda polisen.

Det som följde har nu setts av över 11 miljoner, i en video som en kund spelade in och publicerade på Twitter. När polisen kom till kaféet greps de två männen, trots att både de själva och flera andra kunder på plats protesterade kraftigt. Nelson och Robinson fördes iväg i handbojor.

Foto: Elaine Thompson / TT
Starbucks kafékedja

Uppmanade till bojkott

I takt med att filmen spreds över världen, växte protesterna.

Under #BoycottStarbucks delade människor sina åsikter och känslor och hashtaggen blev snabbt en av världens mest delade. Många menar att just den här händelsen är ett utslag av strukturell rasism i USA.

Starbucks ledning gick två dagar efter händelsen ut och bad om ursäkt. I ett uttalande skrev företagets vd Kevin Johnson att videon som delats var ”svår att se” och utlovade åtgärder – i dag ska det löftet uppfyllas.

8 000 Starbucks stänger

Det handlar om totalt 8 000 Starbucks-kaféer som stängs i fyra timmar under eftermiddagen. Alla anställda, totalt runt 175 000 personer, ska medverka på ett seminarium där de ska utbildas om rasfördomar och bemötande.

Starbucks vd Kevin Johnson har också personligen träffat Rashon Nelson and Donte Robinson för att be om ursäkt för hur de blev behandlade.

De båda ställdes aldrig inför rätta för något brott och har nått uppgörelser med både staden Philadelphia och kedjan Starbucks. I staden ska de arbeta med ett program för att uppmuntra unga entreprenörer. Med Starbucks har en ekonomisk överenskommelse nåtts, men detaljer kring den är enligt företaget konfidentiella, rapporterar CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM

Starbucks

Rasism

USA