Varmt och soligt i hela landet

avJenny Rydberg

NYHETER

Torsdagen har bjudit på sol och temperaturer på strax under 30 grader.

– Det är häftigt att se satellitbilderna för det är nästan inga moln någonstans, hela landet får soligt väder i dag, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

De senaste dagarnas fina väder har fortsatt under torsdagen.

Lagom till Kristi himmelsfärdsdagen, en ledig dag för många, har det dessutom varit höga temperaturer.

– Det kan bli uppemot 27 grader, framförallt i Västra Götaland där de högsta temperaturerna kommer att vara i dag, säger Ingrid Eronn.

Foto: Lotte Fernvall
Sanja, Boris och sonen Vuk från Stockholm spenderar den soliga torsdagen i Rålambshovsparken. ”Allt med sommaren är bra men det bästa är att spela fotboll”, säger Vuk. Föräldrarnas planer är för dagen är att grilla, umgås med vänner och njuta av sommaren.

Värmen beror bland annat på ett högtryck över Ryssland.

– Det ligger ett mäktigt högtryck över västra Ryssland och utöver Atlanten är det ett lågtryck. Vi får också en strömning av varmluft nere från kontinenten som trycks upp över Skandinavien, säger Ingrid Eronn.

På eftermiddagen kan det bli skurar på en del håll i landet.

– Det ser ut att kunna bildas stackmoln och skurar i de västra delarna av Götaland och Svealand på eftermiddagen. Det kan också bli någon åskknall, säger Ingrid Eronn.

Om man vill njuta av solen gäller det att passa på under torsdagen.

– I väster är det en kallfront som är på väg in över oss, den ligger utanför Norges och Danmarks kust nu. Den rör sig sakta österut och drar in över västkusten sent i kväll och inatt. I morgon kommer den att ligga längs med i princip hela Västsverige, med moln och skurar. På ostkusten kan det vara soligt även i morgon, säger Ingrid Eronn.

– Det kan bli soligt på en del håll även på lördag och söndag. Men att det är soligt i hela landet, det är i dag, fortsätter Ingrid Eronn.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Solen

Foreca