Nya uppgifter om Trump-utredningen: Allt började i London

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu publicerar New York Times nya uppgifter om hur utredningen kring Trumps ryska kopplingar inleddes.

På årsdagen av att Robert Mueller utsågs till särskild åklagare avslöjas att allt började mitt under presidentvalet – i London.

”Den värsta häxjakten i amerikansk historia”, twittrar Donald Trump.

President Donald Trump twittrade under torsdagen:

”Grattis USA, vi är nu inne på det andra året i den värsta Häxjakten i amerikansk historia... och det finns fortfarande Ingen Samverkan och Inget Förhindrande. Den enda samverkan som finns står Demokraterna för, som inte lyckades att vinna Valet trots att de spenderade mycket mer pengar!”.

Detta på dagen ett år sedan den särskilde åklagaren Robert Mueller tog över FBI:s utredning av Donald Trumps kopplingar till Ryssland under valet.

New York Times avslöjar samtidigt nya uppgifter om hur utredningen som fått kodnamnet ”Crossfire Hurricane” började – nästan ett år innan Mueller tog över.

Den dåvarande FBI-chefen James Comey hade precis avslutat den kontroversiella utredningen av Hillary Clintons privata mejlservrar när de första uppgifterna om ryska kopplingar till presidentens medarbetare kom. De första underrättelserna på temat ska ha kommit från Australien och deras ambassadör i London.

Utredningen inleddes i början av augusti 2016 – 100 dagar före presidentvalet.

Bara timmar senare skickades FBI-agenter till London för att möta källan som sa sig sitta på ”bevis” för att Trump-medarbetare ska ha haft kännedom om att Ryssland skulle försöka påverka utgången i det amerikanska presidentvalet, skriver New York Times.

På plats berättade ambassadör Alexander Downer att han haft ett samtal med George Papadopoulos, då rådgivare i Trumps kampanjstab. Senare har det visat sig, i samband med åtalet mot Papadopoulos, att han varit i kontakt med Ryssland. Och bland annat lovat i mejl att Trumplägret via ryska källor ska kunna få tag i ”skit om Hillary Clinton”.

Enligt New York Times ska resan till London ha varit upprinnelsen till den ännu pågående utredningen kring Trump.

Hittills har 19 personer och 3 ryska företag åtalats alternativt erkänt skuld.

Utöver Papadopoulos återfinns till exempel Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, som väntar på att ställas inför rätta, och presidentens före detta säkerhetsrådgivare Michael Flynn som tvingades avgå och även erkänt att han ljugit för FBI:s utredare på den listan, uppger nyhetsbyrån AP.

Ett antal personer i presidentens närmsta krets har också förhörts av FBI. Hans svärson Jared Kushner, Vita husets före detta stabschef Reince Priebus, chefsstrategen Steve Bannon och Trumps kanske närmsta rådgivare Hope Hicks har alla haft möten med FBI eller kallats till förhör.

President Donald Trump har själv sagt sig vara redo att vittna inför Muellers utredare. Och har hela tiden hävdat att allt är en komplott mot honom personligen – en häxjakt från etablissemanget i Washington.

I princip den ende som lagt locket på i frågan är mannen som leder utredningen, skriver AP.

Efter ett år har den särskilde åklagaren Robert Mueller inte sagt ett ord om vad han kommit fram till, eller vart utredningen är på väg.

Publicerad: