52 döda och över tusen skadade vid ambassad-protest

Israelisk militär varnar palestinierna att komma för nära

Nu har USA invigt sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Inför invigningen har massprotester utbrutit vid gränsen och israelisk militär har svarat med att öppnat eld mot demonstranterna.

Över 50 personer har skjutits till döds i sammandrabbningarna som väntas eskalera under morgondagen.

”En stor dag för Israel” twittrade president Trump vid lunchtid.

Måndagens invigningsceremonin – som inleddes vid 15-tiden svensk tid – är kulmen på de sex veckor långa protesterna mot Israel och beslutet att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Tiotusentals palestinier har under dagen samlats vid gränsen till Gazaremsan för att demonstrera – och hotar med att riva stängslet till Israel.

Som svar har den israeliska armén förstärkt sina militära grupperingar vid gränsstängslet med stridsförband, specialstyrkor och krypskyttar.

Man har även placerat ut runt 1 000 poliser i kvarteren kring ambassaden.

”Kommer agera mot varje försök”

Måndagen beskrivs som den blodigaste dagen i Gaza sedan kriget 2014.

Minst 52 personer har dödats och minst 1 200 har skadats under de första sammandrabbningar mellan stenkastande palestinier och beväpnad israelisk militär på måndagen.

Ungefär hälften av de skadade är skottskadade och resten har skadats av till exempel tårgas och gummikulor. En av de döda är en 14-årig pojke skriver nyhetsbyrån AFP.

Israel har tidigare varnat Gaza-borna för att de ”riskerar sina liv” om de närmar sig gränsen och under morgonen befäste man ytterligare budskapet med att från luften släppa broschyrer med varningar om att man ”kommer agera mot varje försök att skada stängslet eller israeliska soldater och civila”.

Bensin på en redan brinnande eld

Beslutet att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem fattades av USA:s president Donald Trump i december 2017.

Beslutet har väckt både jubel och ramaskri då det innebär att Trump officiellt erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, vilket varit en av knäckfrågorna i Israel-Palestina-konflikten, då såväl israeliska som palestinska företrädare vill se den som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.

Vissa menar därför att flytten kan leda till fred i den infekterade konflikten, medan andra beskrivit det som ”bensin på en redan brinnande eld”.

Måndagens invigning sammanfaller med Israels 70:e nationaldag, och dagen efter uppmärksammar palestinierna Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse, vilket många menar kan öka risken för att ytterligare oroligheter kan bryta ut i området 

Trump: ”En stor dag för Israel”

Trump kommer själv inte att delta med de 800 gäster som bjudits in till invigningsceremonin, men ska hålla tal via videolänk. På plats är i stället dottern Ivanka med sin make Jared Kushner och en amerikansk delegation.

Samtidigt som massprotesterna pågick – med stigande dödstal och hundratals skadade – gratulerade Trump vid lunchtid Israel på Twitter:

”En stor dag för Israel”

Sedan i mars i år har 42 palestinska demonstranter dödats i oroligheterna och fler än 1 800 skadats av israelisk armé, enligt nyhetsbyrån AP.

Publisert:

LÄS VIDARE