Familj bakom ytterligare självmordsdåd i Indonesien

avTT

NYHETER

Ytterligare en familj har utfört ett självmordsdåd i Indonesien. Fyra personer på motorcykel sprängde sig till döds utanför en polisstation i Surabaya på östra Java.

En femte familjemedlem, en åttaårig flicka som också var med, överlevde och vårdas på sjukhus.

Explosionen inträffade vid polishögkvarteret i Indonesiens näst största stad vid 09-tiden, lokal tid.

– Det var fem personer på två motorcyklar. En av medlemmarna var ett litet barn, säger rikspolischefen Tito Karnavian, och förtydligar att det rör sig om en familj.

Barnet, en flicka som är åtta år gammal, överlevde attacken och har förts till sjukhus. Hennes mamma, pappa, och två bröder dödades i dådet. Dessutom skadades ytterligare minst tio personer, varav flera poliser.

Ingen grupp har omedelbart tagit på sig dådet, som kommer dagen efter flera självmordsattentat mot kyrkor, som dödade minst 14 personer och skadade ett 40-tal, i staden. Sex medlemmar ur samma familj – däribland fyra barn – pekas ut för söndagens självmordsdåd. De uppges ha varit en del av de omkring 500 islamistiska extremister som har återvänt från Syrien.

Indonesiens president Joko Widodo säger i tv att dåden är fega och barbariska, och uppmanar parlamentet att anta en ny lagstiftning för att bekämpa ett nätverk av militanta islamister i landet.

– Det kommer inte vara några kompromisser vad gäller att stoppa terrorism.

Den senaste tiden har den våldsbejakande extremismen ökat i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning. Attacker mot kristna och andra religiösa minoriteter har blivit vanligare.

Foto: AP/TT
En polis utanför en av kyrkorna som utsattes för ett självmordsdåd i Surabaya.
Vad är terrorism? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM

Indonesien