Ivo-kritik efter Josefins död: Hon skulle varit inlåst

avKerstin Weigl

NYHETER

Åtta månader efter Josefins självmord får Eskilstuna kommun hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Hon skulle ha skyddats med inlåsning, anser Ivo.

– Vi har gjort vårt allra bästa, säger socialchefen Mehmed Hasanbegovic om kritiken.

Efter Aftonbladets uppmärksammade granskning av fallet Josefin förra året inledde Ivo en utredning. Den 14-åriga flickan hade då flyttats 33 gånger mellan familjehem och vårdinrättningar på 21 orter i Sverige och mådde allt sämre i samhällsvården. Hon hade försökt ta sitt liv minst 19 gånger.

Foto: ILLUSTRATION: JENNY SVENBERG BUNNEL

Kommunens lösning var att säkerhetsanpassa ett hus där Josefin fick bo bakom pansarglas med åtta vårdare, men utan att vara inlåst. Där fortsatte hon att rymma och göra självmordsförsök.

Josefin skulle istället ha vårdats på SiS-hem, som har laglig rätt att låsa in barn, anser Ivo som finner det “anmärkningsvärt” att socialnämnden lät det fortgå under elva månader.

Sedan tog Josefin sitt liv.

”Fel beslut fattades från början”

Eskilstuna kommun hade ansvar för Josefin, som omhändertogs redan vid ett års ålder för att få en trygg uppväxt. Ivo menar nu att fel beslut fattades redan från början. Josefin visade tidigt tecken på allvarliga psykiska problem, socialnämnden visste att hon for illa hemma. Trots det gjordes bedömningen att hon skulle bo kvar hos den ena föräldern med stöd av familjebehandlare.

Det var även fel att senare placera Josefin hos den andra föräldern, trots att nya orosanmälningar inkom, anser Ivo.

Upprepade självmordsförsök

Familjehemmen och vårdhemmen Josefin placerades på visade sig inte ha resurser för att klara av sitt uppdrag. Gång på gång blev hon utsparkad då avtalen blev uppsagda med hänvisning till att hon var “farlig för personalen”.

Sommaren 2017 placerades Josefin på SiS-hemmet Lövsta, där hon var inlåst ensam i två små rum för så kallad vård i enskildhet. Även där gjorde hon ett allvarligt självmordsförsök.

Eskilstuna kommun beslutade sig då för att skapa en kommunal boendeform för Josefin, så att hon aldrig skulle behöva flytta igen. Där fortsatte hon självskada och försöka ta sitt liv.

Anser att det var rätt beslut

Mehmed Hasanbegovic anser fortfarande att det var rätt beslut:

– Just där och då bedömdes att vi skulle fortsätta försöken med det kommunala boendet.

Tog ni självmordsförsöken på allvar?

– Jag tycker det. Vi har dagligen pratat om detta, och på boendet fanns handplockad personal för att klara utmaningen.

Ni har inte gjort något fel?

– Det är klart när vi förlorar ett barns liv är det ett misslyckande.