Landets bästa fikaställen utsedda

avTT

Foto: JESSICA GOW / TT
En kopp fika är långt mer än bara lite kaffe, om man får tro White Guide Café. Arkivbild.

Årets bästa café ligger i Växjö medan det bästa konditoriet är beläget i Oskarshamn. Nu har White Guide Café korat åtta nya pristagare, varav ett café – som har utsetts till "Årets Värt en resa" – ligger i Tärnaby i Lappland.

– Det här är ett storstadskoncept, men vi öppnade i Tärnaby som har 600 invånare i stället, säger Ola Söderlund som driver "en liten modern coffeeshop" vid namn Familjen tillsammans med sin fru Maria Söderlund.

– Plus att vi brinner för att träffa och lära känna människor. På en liten ort har man helt andra möjligheter att göra det.

Möjligheten att fika på lokalt bakat tunnbröd, kaffe rostat i Lycksele och samtidigt få sig ett gott snack faller fler på läppen än enbart Tärnabys invånare. White Guide, som utöver sin välkända restaurangguide även ger ut en kaféguide, har återigen korat åtta svenska pristagare inom fikakategorin.

Det handlar enligt guiden om kaffeserveringar som har "presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga". Enligt guiden ligger årets kaffebar i Stockholm och årets fikaställe i Glemmingebro på Österlen.

Ett stenkast därifrån, i Ystad, hittar man årets bageri. Men den som är särskilt intresserad av kaffe- och bakverkskultur ska styra kosan till just fjällorten Tärnaby, om man får tro White Guide Café.

Motiveringen? Kaffestället har "skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister", skriver guiden i ett pressmeddelande. Hos det prisade fiket Familjen jublas det i kväll.

– Det här är kött- och potatisland och folk dricker perkolatorkaffe. Man är inte van vid cafékultur, men många är tacksamma för att få in en storstadskänsla i en liten ort i glesbygden, säger Ola söderlund och fortsätter:

– Vi försöker hitta de lokala grejerna och lyfta fram det. Vi vill ha en historia bakom varje grej.