Räddningstjänsten: ”Många okontrollerade ställen”

avEbba Thornéus, Mikaela Somnell

NYHETER

KRISTINEHAMN/STOCKHOLM. En stor skogsbrand rasar sedan i lördags mellan Kristinehamn och Björneborg.

Ett 80-tal personer och fyra helikoptrar utrustade med vattenbomber arbetar med branden som ännu inte är under kontroll.

– Vi jobbar på stenhårt, säger räddningsledare Peter Karlsson.

Larmet om skogsbranden i Värmlands län inkom klockan 15.39 på lördagen och har sedan dess spridit sig ytterligare.

Under söndagen arbetade ett 80-tal personer med att försöka släcka branden som då mätte cirka fyra hektar.

– Vi jobbar på. Det är tufft, varmt och många okontrollerade ställen ute i skogen. Men vi har slang runt hela området och vi har fått ned branden betydligt sedan igår men än har vi inte den under kontroll, säger räddningsledaren Peter Karlsson under söndagseftermiddagen.

Han tillägger att man kommer att ta in mer folk under dagen.

Fortfarande stor spridningsrisk

Utöver personal från räddningstjänst och hemvärnet är även fyra helikoptrar på plats och vattenbombar i det eldhärjade området.

Spridningsrisken är dessutom fortfarande överhängande.

– Vi håller på att kraftsamla här nu för att den inte ska sprida sig. På dagen blir det jättetorrt och med byig vind kan det bli kastbränder och när det nu är så torrt så krävs det ingenting för att det ska tända, säger Peter Karlsson.

Enligt honom är det just beroende på hur vinden rör sig som gör om man känner brandlukten eller inte, vilket intygas av Aftonbladets team på plats.

– När vi var några kilometer från branden var det varken någon rök eller rökdoft men en bit längre in i skogen var marken helt avbränd och kolsvart och det rök på flera håll, säger Aftonbladets reporter Mikaela Somnell.

1 av 6 | Foto: Pontus Lundahl/TT

Brandflyg från Italien inkopplat

Under lördagen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att man kallat in brandflyg från Italien som landar under söndagen.

I nuläget är det oklart om de kommer hjälpa till med Kristinehamnsbranden.

– De kan kallas in om räddningstjänsten ber om den förstärkningen, säger Nina Åkermark, presstalesperson på MSB till Aftonbladet.

Under helgen har röken och rökdoften spridits över stora områden, bland annat till Örebro, vilket fått oroliga lokalbor att höra av sig till SOS.

– Det ringer hela tiden, varje minut, och har gjort hela natten, säger Henrik Persson, inre befäl på Nerikes Brandkår till Nerikes Allehanda.

Räddningstjänsten: Larma inte i onödan

Räddningstjänsten vädjar nu till allmänheten om att inte larma i onödan.

– Tycker man att det brinner, gå fram och kolla lite försiktigt. Så det inte genererar massa onödiga utryckningar, för vi är redan otroligt ansträngda, säger Mattias Långström, brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst.

Framförallt minns de boende den omfattande skogsbranden i Västmanland 2014, men så allvarligt är situationen inte än förklarar Mattias Långström.

– En anledning till att vi vattenbombar och har så många styrkor på plats är att vi drog mycket lärdomar från branden 2014. Vi lärde oss också att samverka mellan alla myndigheter, därför är polisen och MSB inkopplade.

Tåg stoppas efter ny brand

Under söndagen bröt även en brand ut norr om Edsvalla i Karlstad kommun.

Ett 20-tal brandmän samt helikopter arbetar just nu på platsen.

– Det rör sig om en yta på 500 x 300 meter och branden är ännu inte under kontroll, säger Hans Berged, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad vid 15.30-tiden.

Inga personskador har rapporterats och det är i nuläget inte heller någon fara för intilliggande byggnader uppger räddningstjänsten.

På grund av branden har tågtrafiken mellan Grums och Kil stoppats. Det finns ingen prognos för när den kan återupptas enligt Trafikverket.

Även i Stråningstorp i Karlstads kommun bröt en brand ut under söndagen,

I nuläget mistsänker polisen att branden kan vara anlagd.

Därför brinner det i skogarna 00:28