Nya regler för USA-flygningar

avIsabelle Nordström, TT

Foto: Björn Elgstrand / AFTONBLADET

Från och med i morgon måste USA-resenärer fylla i ett frågeformulär på flygplatsen när de checkar in.

Anledningen är skärpta säkerhetsregler för inresa i landet.

– Vi uppmanar resenärer till USA att vara ute i extra god tid, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Under torsdagen börjar de skärpta rutinerna vid incheckning till USA-flyg att gälla. Det betyder att resenärerna kommer att behöva att svara på frågor om vad de har med sig.

SAS är ett av flygbolagen som flyger direkt till USA från Sverige.

– Amerikanska myndigheten TSA har uppmanat oss att vi måste ställa de här frågorna till resenärerna, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Frågorna kan vara i stil med vad man har med sig i bagaget och om man har packat väskan själv.

Uppmanar att komma tidigt

Exakt hur mycket längre tid incheckningen kommer att ta i och med de nya frågeformulären kan han inte svara på innan de nya rutinerna börjar att gälla.

– Men vi uppmanar resenärer att komma i extra god tid, säger Henriksson.

– Vi kommer att göra allt för att det ska gå snabbt, men det är ändå bra att komma lite extra tidigt till incheckningen.

Det var i slutet av juni som John Kelly, den dåvarande ministern för inrikes säkerhet, presenterade de nya säkerhetskraven för flygningar från utlandet till USA.

Flygbolagen fick 21 dagar på sig att förbättra screeningen för att hitta explosiva ämnen och 120 dagar för att anpassa till andra säkerhetsregler, bland annat en ökad kontroll av passagerarna.

Lufthansa: ”Kort intervju”

Internationella flygbolag som Reuters talat med säger att de är redo. Även Norwegian kommer att behöva ställa de nya frågorna till resenärerna.

”Vi förhåller oss till de instruktioner som vi har fått av amerikanska myndigheter. De nya kontrollerna kommer inte att innebära några stora förändringar för våra resenärer men de måste beräkna längre tid på flygplatsen. Alla resenärer som berörs kommer att bli informerade om detta direkt av oss via sms”, skriver Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, i ett sms till Aftonbladet.

Lufthansa säger att deras passagerare kan komma att bli föremål för en kort intervju vid incheckningen eller vid gaten.

Det Hongkong-baserade flygbolaget Cathay Pacific säger att det tar bort möjligheten att själv checka in och lämna sitt bagage för flygningar direkt till USA. Flygbolaget säger också att passagerna kommer att få genomgå korta säkerhetsintervjuer och uppmanar resenärerna att komma till flygplatsen tre timmar före planets avgång, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | USA

SAS

Norwegian

John Kelly

USA