Nordkoreas varning till USA: ”Vårt svärd slipas mer och mer”

avGustaf Tronarp

NYHETER

USA måste överge den ”absurda idén” om att Nordkorea kan pressas att stoppa sitt kärnvapenprogram.

Den uppmaningen kommer från diktaturen inför president Donald Trumps besök i grannlandet Sydkorea.

”Vårt självförsvars-svärd av kärnvapen kommer att slipas mer och mer om inte USA avbryter sin fientliga politik”, skriver propagandaorganet KCNA.

Foto: KCNA / REUTERS
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Donald Trump gav sig på lördagen av på sin första Asienresa i rollen som amerikansk president. På tisdag besöker Trump Sydkorea. Där väntas han hålla ett tal om vikten av samarbete för att lösa krisen på Koreahalvön, enligt Vita huset.

Men den nordkoreanska regimen visar inga tecken på att mjukna – snarare tvärtom. I ett uttalande från propagandaorganet KCNA uppmanas USA att överge den ”absurda idén” att Nordkorea kommer ge efter för sanktionerna och stoppa kärnvapenupprustningen.

”USA gör klokt i att sluta dagdrömma om nedrustningssamtal med oss”, heter det i texten, som passande nog har rubriken ”Sluta drömma en dagdröm”.

Diktaturen kommer också med ett ny varning mot USA:

”Skatten som är vårt självförsvars-svärd av kärnvapen kommer att slipas mer och mer om inte USA avbryter sin fientliga politik mot Nordkorea en gång för alla”.

Oroas av Trumps besök

Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har slungat en mängd förolämpningar och hot mot varandra under de senaste månaderna.

När Trump talade inför FN:s säkerhetsråd i september sparade han inte på det verbala krutet.

– USA är väldigt starkt och tålmodigt, men om vi tvingas försvara oss själva eller våra allierade så har vi inget annat val än att helt förgöra Nordkorea.

Inför presidentens besök i Sydkorea ororas en del experter över att hans drastiska sätt att uttrycka sig kan förvärra krisen.

– Många koreaner är bekymrade över vad Trumps tendens att strunta i manus kan leda till, säger Yang Moo Jin, professor vid universitetet för Nordkorea-studier i Sydkoreas huvudstad Seoul, till AFP.

Kan förbereda nytt missiltest

På torsdagen blev det känt att två amerikanska bombplan flugit över den koreanska halvön. USA beskrev detta som en sedan länge planerad övning. Nordkorea beskyllde dock amerikanarna för att träna på en kärnvapenattack mot diktaturen.

Samma dag kom det rapporter från den sydkoreanska underrättelsetjänsten om att Nordkorea förbereder ett nytt vapenprov. Enligt bedömare kan testet komma att genomföras när Trump besöker Sydkorea. Detta för att maximera uppskjutningens provokativa effekt.

Ordkriget mellan USA och Nordkorea – här är Trumps alternativ 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM