Väder

SMHI klass 1-varnar för glashala vägbanor

avMalin Johansson, Susanna Hållbus

Trafikanter i södra Sverige kan ta det lite extra lugnt på vägen till skola och jobb på tisdagsmorgonen.

SMHI varnar för plötslig ishalka i flera regioner.

Underkylt regn är boven som misstänks skapa förrädiska vägförhållanden på tisdagsmorgonen.

SMHI har utfärdat varningar för plötslig ishalka i Götaland och södra Svealand - det eftersom ett regnområde rör sig in över landet under tidiga dagen.

Man klass 1-varnar för ishalka i Värmland, Örebro, Östergötland, Västa Götaland, Halland, Kronoberg och Jönköping.

Blandad nederbörd

De nordvästra delarna av Götaland drabbas först av regnvädret, som kommer ligga över ett område som sträcker sig från Halland till Värmland.

Det är när regnet faller på underkylda vägbanor och det fryser på, som körbanan blir glashal. Även om man räknar med mildare vägen under dagen, finns risk för ännu en köldknäpp mot kvällen.

– Då finns det risk att det blir halt igen under kväll och natt mot torsdag, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Östra Svealand, och Stockholmsområdet, drabbas senare under dagen.

- Det ser ut som att det kommer att vara lite blandad nederbörd. Det kan falla både som regn i södra delarna och som snö. Även här kan det spricka upp till kvällen, vilket gör att det lokalt kan bli halt, säger Charlotta Eriksson.

Och väderinstitutet flaggar för att det kan bli värre. Vid kraftigare skurar, ytterligare 3 millimeter eller mer, kan varningen för plötslig ishalka uppgraderas. Det skriver SMHI på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI