Mejla

Wolfgang Hansson

Inga tvivel om att Ryssland ville samarbeta med Trump – fler huvuden kommer att rulla

NYHETER

Inget tvivel råder längre om att Ryssland aktivt försökte få till ett samarbete med Trump-kampanjen för att besegra Hillary Clinton.

Det som återstår att utreda är om gänget runt Donald Trump nappade på kroken.

Presidentens presschef försökte igår förminska den förre rådgivaren George Papadopoulos ställning genom att kalla honom "en frivilligarbetare". Det stämmer rätt illa.
Papadopoulos ingick i själva verket i Donald Trumps utrikespolitiska råd från mars 2016.

Ryssarna identifierade honom som en person genom vilken de kunde nå Trumps innersta krets med sina erbjudanden om komprometterande information som kunde skada Hillary Clinton och hjälpa den nederlagstippade Trump till en valseger.

Det första mötet med en professor med kopplingar till Ryssland skedde i London i april. Då erbjöds Trumpkamanjen tusentals hackade e-mail från Hillary Clintons konto. Nästa dag mejlade Papadopoulos en rådgivare i Trumpkampanjen om att han hade intressant information som Ryssland kunde bidra med.

Tre tunga namn

Ännu vet vi inte hur Trumpkampanjen agerade utifrån detta e-mail. Men uppenbarligen tyckte Papadopoulos det var en bra idé att förmedla kontakten.

Vad vi vet är att kampanjgeneralen Paul Manafort, Donald Trump Jr och Trumps svärson Jared Kushner alla var med på ett liknande möte i Trump Tower den 9 juli 2016 där de träffade den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja. De beskriver mötet som "rutinartat" och "slöseri med tid" men har svävat på målet om vad som egentligen diskuterades och varför tre så tunga namn behövde närvara vid ett så oviktigt möte.

Knäckfrågan är om den ryske advokaten erbjöd Trumpkampanjen "smuts" som de kunde använda mot Hillary Clinton.

Näst på tur

Det påstår de tre att hon inte gjorde. Men även Trumprådgivaren George Papadopoulos ljög först om vad han diskuterade i sina möten med sina ryska kontakter. Resultatet av den lögnen är att han nu hotas av åtal.

– Utan tvekan sitter Kushner och Trump Jr nu med sina advokater och undrar om de står näst på tur, skriver Harry Litman, en tidigare biträdande justitieminister i New York Times.

Papadopoulos träffade under våren 2016 fler källor än professorn. Han mötte en rysk kvinna (vars identitet inte blivit känd) som påstod att hon var släkt med Putin och ville ordna ett möte mellan Trump och den ryske presidenten. Professorn introducerade också Papadopoulos för en tredje person som sa sig ha goda kontakter inom det ryska utrikesministeriet. De två utväxlade e-mails om ett möjligt möte mellan Trumpkampanjen och Putin.

Varför ljuga?

I förhören med FBI ljög den förre Trumprådgivaren och sa att han haft sina möten med ryska kontakter innan han blev medlem av Trumps utrikespolitiska råd.

Varför ljög han? Var det för att skydda sig själv eller för att skydda Trump och hans valkampanj?

En detalj som bör oroa Trumplägret är att George Papadopoulos erkännande kom redan den 5 oktober men sedan dess hållits hemligt av FBI. Det kan tyda på att han samarbetar med den särskilde åklagaren Robert Mueller för att få ett lindrigare straff.

När Mueller igår gick ut med Papadopoulos erkännande var det också en signal till andra personer runt Trump att det kan vara deras tur nästa gång och att han redan har en person på insidan som är villig att berätta vad han vet.
Det är en taktik som ofta används i den här typen av utredningar för att sätta press på andra inblandade att prata.

Fake news

Donald Trump har sedan han blev president otaliga gånger kallat misstankarna att Ryssland kan ha hjälpt honom till valsegern för fake news. För varje nytt åtal blir det allt svårare för honom att trovärdigt hålla fast vid det påståendet.

Nu handlar det bara om i vilken utsträckning som Trumpkampanjen nappade på Rysslands beten.
Avfärdade man erbjudandena om att få "smuts" på Clinton?

Låter mindre troligt när man tar i beaktande Donald Trump Jrs ord "jag älskar det" när han fick höra vad den ryska advokaten Veselnitskaja skulle kunna erbjuda.

Ingenting tyder på att man anmälde de ryska försöken att blanda sig i valet till amerikanska myndigheter trots att det måste anses högst anmärkningsvärt och ett hot mot rikets säkerhet att USA:s främsta fiende på den internationella arenan försöker lägga sig i ett amerikanskt presidentval.

Fortfarande återstår att bevisa att Trumpkampanjen verkligen samarbetade med företrädare för Ryssland. Inget i de åtal som kommit hittills visar på det. Men Robert Mueller har utan tvekan fler åtal i rockärmen. Detta är bara början på en stor och mycket omfattande utredning där många fler huvuden kommer att rulla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Fritt fram för Ryssland att påverka svenska valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Hillary Clinton

Ryssland

Donald Trump

FBI

Jared Kushner

Eric Trump