Trump: ”Hundratals döda med andra vapenlagar”

avJosefin Silverberg

NYHETER

Texasskytten Devin Kelley hade vapen trots att han hade ett kriminellt förflutet och avskedats från flygvapnet på grund av ”dåligt uppförande”.

En civilperson sköt mot och neutraliserade Devin Kelley.

Agerandet hyllas av lokala myndigheter och presidenten själv, som säger att det visar att en ny vapenlag inte hade räddat några liv.

– Jag kan bara säga så här. Om grannen inte hade haft vapnet skulle vi inte haft 26 döda utan hundratals.

1 av 6 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Polisen menar att Devin Kelleys motiv till att genomförde kyrkomassakern i Sutherland Springs i södra Texas under söndagen inte var av religiös eller rasrelaterad karaktär.

I stället tror polisen att det har att göra med Kelleys familjesituation. Hans svärmor var församlingsmedlem i kyrkan men befann sig inte där under skjutningen.Hon ska ha mottagit flera hotfulla sms från sin svärson.

Flera källor säger till CNN att Devin Kelleys frus mormor är en av dem som föll offer för Kelley. Skjutningen är den femte dödligaste i modern tid i USA, med 26 dödsoffer hittills.

Trump: ”Hade haft hundratals döda”

Trots att han saknade vapenlicens hade han Devin Kelley tre vapen. En ny vapenlagstiftning hade enligt president Trump inte ”gjort någon skillnad” för att i massakern i Sutherland Springs. Det säger han i ett uttalande under en presskonferens i Sydkorea under tisdagen.

Privatpersonen Stephen Willeford, tog sitt vapen och gick ut och sköt mot Kelley efter att han hört skotten i baptistkyrkan. Samma man tog sedan upp jakten på skytten tillsammans med Johnnie Lagendorff.

Den lokala säkerhetsmyndigheten i Texas hyllar de två männens agerande och kallar dem för ”goda samariter”. På en presskonferens i Sydkorea under tisdagen bemöter Trump de senaste uppgifterna om hur Devin Kelley stoppades och menar att hårdare vapenlagar inte är vägen framåt:

– Om man skulle göra vad ni föreslår skulle det inte hade gjort någon skillnad för tre dagar sedan. Då kanske vi inte hade haft den här modiga personen som råkade ha ett vapen i sin bil, som gick ut och sköt och neutraliserade honom, säger Donald Trump.

Han fortsätter:

– Jag kan bara säga så här. Om grannen inte hade haft vapnet skulle vi inte haft 26 döda utan hundratals. Det är så jag känner kring det, det hade inte hjälpt.

Informationen nådde inte polismyndigheten

Nu framkommer också uppgifter om att flygvapnet fallerat i att ge information om Devin Kelleys kriminella förflutna till rättsväsendet. Det hade kunnat stoppa honom från att köpa vapen skriver flera amerikanska medier. Uppgifterna om att Devin Kelley varit våldsam mot sin familj 2012 har inte nått National Criminal Information Center, rapporterar Reuters.

Den typen av information om militär personal ska enligt regelverket nå FBI och Ann Stefanek, talesperson för flygvapnet säger till Reuters att man gör en stor översikt för att se över att andra fall rapporteras korrekt i myndighetens databas.

Kelley arbetade under sin tid i flygvapnet mellan 2010 fram tills dess att han avskedades på en bas i New Mexico. Ett par månader innan han fick sparken för ”dåligt uppförande” besökte den lokala sheriffen hans hem efter larm om våldsamheter mellan Kelley och hans dåvarande flickvän, kvinnan som han senare gifte sig med. Inga frihetsberövanden gjordes dock då.

Kelley har också åtalats för djurplågeri. 2014 slog en granne i Colorado larm om att han ska ha slagit sin hund. Kelley nekade till de anklagelserna.

Texas guvernör säger att Devin Kelley nekades vapenlicens och att han enligt regelverket inte borde ha kunnat köpa vapen. Personer med ett våldsamt förflutet och som blivit avskedade från militären ska tillståndsgivna vapenhandlare inte sälja vapen till, skriver nyhetsbyrån AFP.

Vapenhandlare med tillstånd ska enligt regelverket göra bakgrundskoll på de personer som vill köpa vapen, privata återförsäljare är dock inte tvingade att göra det.

5 dödligaste masskjutningarna i USA 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM