Stephen Willeford sköt mot Texasskytten – hyllas som hjälte

NYHETER

Han tog sitt gevär och sprang barfota över gatan för att öppna eld mot Devin Kelley som klev ut ur baptistkyrkan i Sutherland Springs i södra Texas.

Nu hyllas Stephen Willeford och Johnnie Langendorff som tog upp jakten på skytten som hjältar.

– Han såg mig och jag såg honom. Jag vet att jag träffade honom, säger Stephen Willeford, tidigare instruktör i National Rifle Association till tv-stationerna KHBS/KHOG.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Stephen Willeford, 55, befann sig i sitt hem i Sutherland Springs under söndagen när hans dotter sa att hon hörde skottlossning från baptistkyrkan i närheten. Willeford, tidigare vapeninstruktör i National Rifle Association tvekade inte.

– Jag hörde skott, ett efter ett, i väldigt snabb takt. Jag visste att vart och ett av de skotten representerade någon, att det var riktat mot någon, det var inte bara slumpmässiga skott säger Stephen Willeford till tv-stationerna KHBS/KHOG.

Han tog tag i sitt gevär och laddade det, sprang barfota tvärs över gatan där han såg ex-militären Devin Kelley, 26 som precis dödat 26 personer inne i kyrkan.

– Han såg mig och jag såg honom. Jag stod bakom en pickup för att ta skydd. Jag vet att jag träffade honom. Han steg in i sitt fordon och sköt ytterligare några skott genom sidorutan. När han vevade ner rutan sköt jag mot honom igen, säger Willeford till KHBS/KHOG.

När Kelley flydde från platsen stoppade Willeford en man i en bil, Johnnie Langendorff, och tillsammans tog de upp jakten på masskytten.

– Jag stannade vid korsningen där skottlossningen inträffade. Jag såg de två männen skjuta mot varandra, men sedan så körde kyrkoskytten därifrån. Mannen kom och sa att vi var tvungna att köra efter honom. Och det gjorde jag, jag bara agerade, har Johnnie Langendorff tidigare sagt till KSAT.

Riktade pistolen mot skytten

De två männen gav sig av på en biljakt i hög fart, samtidigt som ett stort antal polispatruller körde i ilfart till kyrkan. När de kommit ut på en motorväg så förlorade Kelley kontrollen över sitt fordon och kraschade.

För KSAT berättar Langendorff att Willeford gick ut ur bilen och riktade sitt vapen mot kyrkoskytten – som låg orörlig på marken.

– Vi ledde polisen till honom. Alla andra var på väg till kyrkan.

Sköt sig själv

Baserat på bevismaterial på platsen är polisens teori är att Devin Kelley dog av en självförvållad skottskada. Under färden ska han ha ringt sin far och berättat att han inte trodde att han skulle överleva.

Freeman Martin, vid Texas lokala säkerhetsmyndighet hyllar de två männen.

– Rättsväsendets primära mål är att neutralisera skytten. I den här situationen hade vi två goda samariter som gjorde det jobbet för rättsväsendet.

5 dödligaste masskjutningarna i USA 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM