Sprututbyteskliniken öppnar vägg i vägg med förskola

Publicerad 2017-11-15

Oroliga föräldrar kritiska mot nya kliniken.

En ny sprututbytesklinik öppnar bredvid förskola vid Gullmarsplan i Stockholm.
Nu riktar föräldrar skarp kritik mot det nya centret.
– Gullmarsplan känns sunkigt och det sitter konstant folk öppet och dricker utan att polis syns till. En sprutmottagning kommer inte göra att området känns säkrare, säger en mamma med barn på förskolan.

Ett nytt sprututbytescenter ska öppna i Stockholm. Det nya centret ska avlasta den befintliga kliniken vid S:t Görans sjukhus och beräknas öppna i april nästa år. Nu står det klart att mottagningen ska ligga precis intill en förskola, vilket upprör flera föräldrar.

Gullmarsplan känns sunkigt och det sitter konstant folk öppet och dricker utan att polis syns till. En sprutmottagning kommer inte göra att området känns säkrare, säger en mamma med barn på förskolan, som vill vara anonym.

Föräldrarna undrar vem som ska ta ansvar och garantera att området runt förskolan är säkert för barnen.

Ytterligare problem i området

– Vi är många föräldrar som oroar oss för våra barn som kan råka ta i eller trampa i något som de kan ta skada av eller som är smittsamt, fortsätter föräldern.

Enligt föräldrarna har området redan stora problem med missbrukare och de oroar sig för att placeringen av kliniken ska förvärra situationen ytterligare.

– Området runt förskolan är redan ofräscht och icke barnvänlig. Det känns inte tryggt och man håller konstant ögonen öppna efter farliga saker runt området, säger mamman.

Obefogad oro

Föräldrarna känner ett obehag och anser att barnen inte kan vara trygga på förskolan. Men enligt Jessica Ericsson (L), ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri i landstinget, är oron obefogad. Hon tror att man behöver öka kunskapen om verksamheten för att lugna ner föräldrarna.

– För att få nya kanyler måste man ju lämna in sin gamla. Det här kommer också minska trycket på kliniken vid S:t Görans sjukhus, vilket gör att det inte kommer lika mycket folk dit heller. Föräldrar runt S:t Görans har även vittnat om att problematiken i det området inte enbart är kopplat till själva sprututbyteskliniken, säger hon till Stockholm Direkt.