”Slutliga striden” mot IS i Raqqa har inletts

Foto: ERIK DE CASTRO / X00079
NYHETER

Den slutliga striden mot IS i Raqqa har inletts, uppger en militärkälla för AP.

Alla syriska IS-terrorister ska ha lämnat staden, enligt uppgifter från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet till AFP.

Om IS förlorar Raqqa innebär det ett hårt slag mot terrorrörelsen, då staden är IS självutnämnda huvudstad i Syrien.

Den slutliga striden mot terrorrörelsen Islamiska staten i syriska Raqqa har inletts, uppger en talesperson för de USA-stödda styrkorna som bekämpar IS för nyhetsbyrån AP.

Mustafa Bali, talesperson för kurdiskledda SDF, sa på lördagen att denna sista strid kan ta dagar – eller timmar.

”Vi väntar oss fortfarande svåra strider”

Men enligt den USA-ledda alliansen återstår fortfarande svåra strider innan slaget om staden är vunnet.

"Vi väntar oss fortfarande svåra strider de kommande dagarna och kommer inte att ange någon tidpunkt för när vi tror att IS kommer att vara helt besegrade i al-Raqqa", skriver översten Ryan Dillon i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

IS-anhängare ska ha bussats ut

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har syriska IS-anhängare och deras familjer bussats ut från staden. Fler bussar har även anlänt för att även transportera utländska stridande och deras anhöriga, enligt SOHR.

Offensiven mot Raqqa inleddes redan i juni med såväl markstrider som flyganfall. För knappt en vecka sedan sade en talesperson för den USA-stödda SDF-milisen att staden skulle vara befriad "inom några dagar".

Här är terrorgruppen IS ledare 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Raqqa