Extremvärme på Kanarieöarna – myndigheter varnar

avAdam Westin

Drick mycket vatten, undvik fet mat och alkohol och titta till de äldre, uppmanar myndigheter på Kanarieöarna.

På öarna Lanzarote och Fuerteventura kan det bli uppemot 38 grader.

– Jag kan förstå att de har gått ut med vädervarning för extremt varmt väder, det ligger ett mäktigt och dominerande högtryck över södra Europa, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

Foto: NTB SCANPIX

Höstrusket har lagts på is.

Sverige väntas få soligt väder i helgen och på måndag kan det bli temperaturer uppemot 20 grader i Götaland och Svealand.

Men det är ingenting mot hettan i sydvästra Europa.

– Det är egentligen samma värmeknippe som också drar in över oss i Skandinavien. Men det är väldigt mycket varmare där nere, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

”Mäktigt högtryck”

På semesterfavoriten Kanarieöarna väntas det bli så hett att myndigheter gått ut med en varning, och en lista med tips för att klara värmen.

Folk uppmanas hålla sig i skuggan, dricka mycket vatten, undvika fet mat och alkohol, och besöka äldre och sjuka en gång per dag.

Öarna Lanzarote och Fuerteventura kan få temperaturer på mellan 34 och 38 grader.

– Jag kan förstå att de har gått ut med vädervarning för extremt varmt väder, det ligger ett mäktigt och dominerande högtryck över södra Europa, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

Ovanligt varmt i Spanien.

I går var det 35 grader på Gran Canaria. Men även i Spanien och Portugal är det ovanligt varmt, uppger Foreca.

– Igår hade vi 35,6 grader i Spanien, vilket är rejält varmt för att vara oktober månad, säger Kristoffer Molarin.

Temperaturerna på över 30 grader ser ut att hålla i sig fram till början av nästa vecka. I oktober brukar det vara 20–22 grader i Spanien och ett par grader varmare än så på Kanarieöarna.

Ophelia skonar Storbritannien

Ett annat extremväder som kan drabba Europa de kommande dagarna är orkanen Ophelia, som i dag väntas dra in över ögruppen Azorerna med vindstyrkor på 33 meter per sekund.

Det verkar inte som att brittiska öarna kommer drabbas så hårt som det först befarats.

– Orkanens bana är fortfarande osäker, men just nu behöver de inte vara jättebekymrande på England eller Irland. Det är Irlands väst- och nordkust som kan få det mest besvärligt, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Spanien