Nordkorea sköt upp ny robot – svaret kom inom minuter

avAdam Westin, Niklas Eriksson

Kim Jong-un robotuppskjutning i natt flög längre och högre än de tidigare

Sydkorea svarade med två ballistiska missiler medan Nordkoreas projektiler fortfarande var i luften.

En ska ha träffat sitt mål – den andra misslyckades i ett inledande stadium.

1 av 2 | Foto: AFP/KCNA
Kim Jong-un.

Nordkorea har under morgonen avfyrat en oidentifierad robot österut från Pyongyangs närhet”, skriver sydkoreansk militär i ett uttalande.

Skjutningen ska ha ägt rum tidigt på fredagsmorgonen, lokal tid, uppger Yonhap. Projektilen ska ha färdats 370 mil, enligt den sydkoreanska militären. Detta är längre än tidigare skjutningar, skriver AP.

Sydkoreas nationella säkerhetsråd har sammankallats och uppskjutningen analyseras tillsammans med amerikansk militär.

FN:s säkerhetsråd har kallat till ett extrainsatt möte som ska hållas under fredag eftermiddag bakom stängda dörrar, skriver AP.

Uppmanades söka skydd

I Japan uppmanades invånare att söka skydd. Enligt Reuters landade den oidentifierade roboten ”långt ut” i Stilla Havet, precis som under Nordkoreas förra robottest.

Sydkorea besvarade Nordkoreas uppskjutning med två egna missiler. En tjänsteman på försvarsdepartementet poängterar att svaret kom medan Nordkoreas missil ännu var i luften, skriver sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Militären uppger för Yonhap att militären kunde svara så snabbt eftersom man fått indikationer att Nordkorea förberedde en missiluppskjutning.

Den ena missilen ska landat där den skulle. Den andra föll i vattnet i ett inledande stadium, uppger en talesman för USA:s försvarsråd till Yonhap.

Hotade både Japan och USA

Så sent som på onsdagen hotade Nordkorea att ”sänka Japan” och reducera USA till ”aska och mörker” efter att nya FN-sanktioner enhälligt antogs av säkerhetsrådet i måndags. I uttalandet sades att ”arbetet kommer fortsätta i än snabbare takt och utan distraktioner”, enligt AP.

Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

Nordkorea uppgav i sitt uttalande på onsdagen att antagandet ”av en ytterligare olaglig och ond resolution om sanktioner, styrt av USA, fungerar som ett tillfälle för Nordkorea att verifiera att vägen som landet har valt är helt rätt”.

ARTIKELN HANDLAR OM