Iran och Turkiet stänger gräns mot kurdiska regioner i Irak

NYHETER

Iran har stängt sin luftgräns mot kurdiska regioner i Irak eftersom man anser att den kurdiska omröstningen om självständighet är olaglig.

Nu uppger Turkiets president Erdogan att även Turkiet stänger gränserna – och hotar med att förbjuda oljeleveranser.

– Vi får se var och genom vilka kanaler de kommer att sälja sin olja. Vi har ventilen. När vi stänger av den är det slut, sa Erdogan.

Foto: Mattias Mächs/TT, Bilal Hussein/AP/TT

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

I dag vallfärdar kurder i Irak till valurnorna för att rösta om ett ökat självständighetsmandat för den kurdiska presidenten Massoud Barzani.

Trots att många länder runt om i världen försökt att stoppa omröstningen, som av Irak bedömts som olaglig.

Grannländerna har protesterat högt, och meddelat att man kommer att vidta åtgärder mot det som upplevs vara en provokation och konfliktrisk, då miljontals kurder i grannländerna kan hoppas på en dominoeffekt.

Irans utrikesdepartement uppgav strax före lunch att man har stängt sin gräns mot de kurdiska regionerna i Irak.

Hotade oljeleveranser

– På begäran av den irakiska regeringen har vi stängt våra land- och luftgränser, sa UD-talesmannen Bahram Ghasemi vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ghasemi sa också att omröstningen är ”illegal och illegitim”.

Tre timmar senare uppgav Irans UD att det endast var luftrummet som stängts:

"Landsgränsen mellan Iran och den kurdiska regionen i Irak är öppen”, stod det i ett uttalande.

Vid 12.30 sa också grannlandet Turkiets president Erdogan att man stänger landsgränser mot kurdiska regioner. Han hotade även i ett tal att stänga ner kurdiska oljeleveranser via Turkiet.

– Vi får se var och genom vilka kanaler de kommer att sälja sin olja. Vi har ventilen. När vi stänger av den är det slut, sa Erdogan enligt Reuters.

Tidigare under dagen hade gränskontroller skärpts av turkiska myndigheter. Turkiskt luftrum vid gränserna ska ha stängts redan igår, enligt The Independent.

Kan ta sig över gränsen

Sedan tidigare har ett 100-tal turkiska militärfordon ställts upp vid den irakiska gränsen i en plötslig, icke-annonserad, militärövning som ska pågå till imorgon. Den turkiske presidenten indikerade att militären kan ta sig över landsgränsen vid behov:

– Vår militär befinner sig inte vid gränsen för ingenting. Vi skulle kunna komma in plötsligt en natt, sa Erdogan.

Turkiska UD har också uppdaterat sina reserekommendationer inför valet, och avrått turkar från att besöka Dohuk, Erbil och Sulemaniya. Turkiska staten kallar, precis som Iran, omröstningen för kurdisk självständighet för olaglig.

I Syrien har regeringens utrikesminister Walid al-Moualem under dagen sagt till statlig nyhetsmedia att man inte erkänner den kurdiska omröstningen. Inga vidare åtgärder ska däremot ha vidtagits.

Det här handlar folkomröstningen i Kurdistan om 01:21
FAKTA

Irakiska Kurdistan

  • Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

  • Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

  • Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

  • Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Källa: Landguiden

FAKTA

Den kurdiska folkomröstningen

  • Den 25 september röstar irakiska Kurdistan om självständighet i de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som utgör dess självstyrande områden. Därtill kommer det att röstas i flera omstridda områden som kontrolleras av kurdiska styrkor men som centralregeringen i Bagdad ser som sitt territorium, däribland Kirkuk, Makhmour, Khanaqin och Sinjar. Det är inte bara kurder som har rätt att rösta, utan även andra folkgrupper som lever i de kurdiska områdena.

  • Den irakkurdiska diasporan kommer att kunna rösta via nätet.

  • Irakiska Kurdistan har en hög grad av autonomi, har ett eget parlament och egna väpnade styrkor (peshmerga). Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

  • Bagdad motsätter sig folkomröstningen. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har sagt att den kommer att leda till "ännu mer konflikter". Turkiet och Iran är också kritiska, oroade över att omröstningen skulle kunna inspirera kurdiska separatister inom sina egna gränser.