Efter valtriumfen – kaos på AfD:s presskonferens

Publicerad:

NYHETER

Igår gjorde det högerpopulistiska Alternative für Deutschland ett oväntat bra valresultat, som med bred marginal tog dem in i den tyska riksdagen.

Nu meddelar en av partiledarna att hon inte kommer ta plats i förbundsdagen.

Frauke Petry innan hon stormade ut från presskonferensen
Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Frauke Petry innan hon stormade ut från presskonferensen

Beskedet kom på en kaotisk presskonferens på måndagsmorgonen. Frauke Petry, en av AfD:s två partiledare ställde sig plötsligt upp och gick därifrån.

– Vi ska vara öppna med att det finns meningsskiljaktigheter över vilken politik AfD ska föra, sa hon enligt Omni, som hänvisar till tyska medier.

Bakom avhoppet ligger en splittring inom partiet, om vilken roll man ska fylla efter valtriumfen.

Fick 12,6 procent

Petry anses förespråka en mjukare linje som ska få partiet att framstå som regeringsdugligt – och därmed ha chans till ett ännu bättre resultat nästa val.

– Ett anarkistiskt parti kan vara framgångsrikt i opposition, men det kan inte vara ett trovärdigt regeringsalternativ för väljarna, sa hon.

Den hårdare falangen, som vill bedriva en aktiv oppositionspolitik, företräds av Alexander Gauland, den andra av AfD:s två partiledare. Han har bland annat kritiserats öppet av Petry efter att han sagt att Tyskland borde vara stolta över de soldater som deltog i Andra världskriget.

AfD fick 12,6 procent i det valet igår.

Publicerad:

LÄS VIDARE