Trump i ordkrig med USA:s sportvärld

avJoakim Magnå

Efter Donald Trumps verbala attacker på de amerikanska fotbolls- och basketstjärnorna slår sportvärlden tillbaka.

”Att besöka Vita huset var en stor ära tills du dök upp”, skriver NBA-superstjärnan LeBron James på Twitter.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska fotbollsspelarna Eli Harold, Colin Kaepernick och Eric Reid.

Donald Trump röt på fredagen till mot att flera NFL-stjärnor gjort det till en vana att sitta ner under nationalsången vid matcherna i protest mot de orättvisor och rasism de upplever i samhället.

– Det är total respektlöshet mot vårt arv. Total respektlöshet mot allt vi står för, sa Trump i ett tal i Alabama och uppmanade lagen att sparka spelare som Colin Kaepernick, Marshawn Lynch och Michael Bennett.

Trump ilsknade även till när basketspelaren Stephen Curry, storstjärna i NBA-mästarna Golden State Warriors, på en pressträff förklarade att laget överväger att tacka nej till ligavinnarnas traditionsenliga besök i Vita huset – eftersom spelarna, enligt Curry, inte ”står bakom” presidentens politik.

”Att gästa Vita huset anses vara en stor ära för ett mästarlag. Stephen Curry tvekar, och därför dras inbjudan tillbaka”, kontrade Trump på Twitter.

Kallar Trump luffare

På lördagen fortsatte ordkriget mellan presidenten och den amerikanska sportvärlden.

Basketsuperstjärnan LeBron James dunkade till på Twitter – genom att ta ställning för Stephen Curry och kalla Trump ”din luffare”.

”Att besöka Vita huset var en stor ära tills du dök upp”, skriver James.

Även andra spelare säger vad de tycker.

”Trump, håll dig på din kant ... fotboll har inget med dig att göra”, twittrar NFL-spelaren Zack Brown.

Senare på lördagen meddelade Golden State Warriors att man inte längre vill besöka Vita huset.

”Vi accepterar att president Trump tydliggjort att vi inte är inbjudna. Vår övertygelse är att det inte finns något mer amerikanskt än att medborgarna får uttrycka sig fritt om det som är viktigt för dem”, säger NBA-mästarna i ett uttalande.

Laget förklarar att man ändå kommer att besöka huvudstaden Washington för att ”fira jämlikhet, mångfald och integration – värderingar som vi, som organisation, omfamnar”.

NFL: ”Slag i ansiktet”

Den amerikanska professionella fotbollsligan NFL:s chef Roger Goodell säger i ett uttalande att organisationen och dess spelare är som bäst när man lyckas ”skapa en känsla av gemenskap i vårt land och vår kultur”.

Han är kritisk mot Donald Trumps ord.

”Den typen av söndrande kommentarer tyder på en olycklig avsaknad av respekt för sporten och spelarna, och ett misslyckande när det gäller att förstå kraften i allt gott som klubbarna och spelarna representerar i våra samhällen”, säger Goodell.

Trump har i sin tur huggit tillbaka mot NFL-chefen och skriver att Goodell försöker ”rättfärdiga den totala respektlösheten som vissa spelare har visat vårt land. Säg åt de att ställa sig upp!”

Eric Winston, ordförande för NFL-spelarnas fackförbund, uppger att han är ”extremt besviken” på presidenten.

”Kommentarerna var ett slag i ansiktet på alla medborgarrättshjältar som, i dag och i det förflutna, har spillt sitt blod i otaliga krig för att upprätthålla värderingarna hos det här fantastiska landet och det amerikanska folkets olika raser, etniciteter, kön och sexuella läggningar”, säger han i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM