Venezuelas president kallar Trump för ”den nye Hitler”

NYHETER

President Donald Trump hamnade i blåsväder på tisdagen efter sitt första tal i FN.

Han använde en betydande del av tiden vid talarstolen till att läxa upp olika regeringar, samtidigt som han sa att USA inte ska vara någon ”världspolis”.

Venezuelas president, som är chef för en av regeringarna som Trump attackerade, såg rött.

– Det här är en aggression från den nye Hitler av internationell politik, säger president Nicolas Maduro.

1 av 2 | Foto: Emrah Gurel / AP
Venezuelas president Nicolas Maduro.

Trump inledde sitt premiäranförande i FN med att damma av sin ”America first”-policy och förkunna att landet inte längre kommer att vara någon ”världspolis”.

– Vi tvingar inte på någon annan våra värderingar. I stället hjälper vi till att bygga institutioner, som denna (FN), för att alla länder ska kunna blomstra i sin självständighet, sa Trump.

Men innan han lät de olika regeringarna ”blomstra i sin självständighet”, passade han på att slänga en känga åt flera av dem. En av dem som blev uppläxade var Venezuelas regering.

– Socialistregimen i Venezuela har fört en, en gång, blomstrande nation till ruinens brant. Folket svälter och deras land kollapsar. Det är helt oacceptabelt, löd Trumps uttalande.

”Trump har hotat mig till döden”

Venezuelas president Nicolas Maduro medverkade själv inte på mötet, men blev inte helt oväntat provocerad av Trumps ord.

– Det här är en aggression från den nye Hitler av internationell politik, Mr. Donald Trump, mot folket i Venezuela, sa Maduro.

Och fortsatte:

– Ingen hotar Venezuela och ingen äger Venezuela.

Trump uttryckte under sitt tal att han är beredd att vidta vidare åtgärder mot Venezuela, ett uttalande som tolkades i överkant av Maduro.

– Jag förstod talet. Donald Trump hotade idag presidenten av Venezuela till döden, avslutade Nicolas Maduro.

Kallar presidenten djävulen och lämnar i protest 01:15