Luften vibrerar av hatet till Merkel

NYHETER

DRESDEN. På ena sidan plakatet är Angela Merkel avbildad med galen blick och visar betraktaren fingret. På den andra frågar hon spegeln vem som ljuger bäst i landet. Underförstått hon själv.

På få ställen är Merkel så hatad som bland flyktingtrötta tyskar.

1 av 10 | Foto: Björn Lindahl
Fred Mews med sina hemmagjorda förbudsskyltar.

För majoriteten av tyskarna är Angela Merkel en kompetent världsledare som styr Tyskland med en mild men ändå fast hand. De litar på henne även om de inte alltid delar hennes politiska åsikter.

På de islamfientliga Pegida-demonstrationerna i Dresden är stämningen en helt annan.

I den milda höstkvällen vibrerar luften av Merkelhat.

Det yttrar sig bland annat i de många hemmagjorda plakat som människor tagit med sig för kvällens manifestation.

Här finns Merkel avbildad med kejsarkrona och trött blick under rubriken "Den kalla kanslern". Sedan ett påhittat uttalande av Merkel när hon säger "Staten det är jag. Folket är inget".

Fred Mews har tillverkat ett eget plakat i tre våningar med ett runt foto på Merkel i mitten i form av en förbudsskylt. Ett brett rött streck löper tvärs över förbundskanslerns ansikte med texten "Merkel måste bort".

– Hon förstör vårt land, säger han och lyckas knappt överrösta talaren som via metalliska högtalare mässar ut sitt budskap över det vackra Neumarkt-torget.

Mews flyttar över plakatet i den andra handen.

– När hon tillät den gigantiska strömmen av invandrare tog hon vår identitet från oss. Hon bestämde helt själv att gränserna skulle öppnas. Hon frågade inte förbundsdagen. Hon är en landsförrädare.

”Mer blod på sina händer än Honecker”

Mews är en av kanske 4 000 människor som samlats på torget. Han brukar ofta komma till demonstrationerna som hållits varje vecka de senaste tre åren. Till en början var huvudbudskapet att stoppa inflödet av flyktingar och det som arrangörerna kallar islamiseringen av Tyskland. Nu när antalet asylsökande kraftigt minskat har manifestationerna riktat sig mot en enda måltavla, Angela Merkel.

Att kritisera politiska motståndare är en del av varje valrörelse. Men det som pågår här är mer av ett karaktärsmord. Ett behov av att hitta en syndabock för en förändring som de närvarande inte vill ha.

– Merkel har mer blod på sina händer än Erich Honecker och de andra gamla DDR-ledarna, hörs från den lilla vagnen mitt på torget som tjänstgör som talartribun.

Vad den lokale politikern försöker säga är att Merkel genom att släppa in flyktingarna är ansvarig för de mord, våldtäkter, terrordåd och misshandelsfall som enskilda invandrare begått i Tyskland.

Publiken jublar och talkörer börjar taktfast skalla mellan husväggarna. "Merkel muss weg, Merkel måste bort".

En man bredvid mig med ett smalt skägg i mitten av hakan lutar sig fram och säger att Merkel och de andra etablerade politikerna ljugit det tyska folket rakt upp i ansiktet och att de fortsätter med det.

– Före valet har de tillfälligt stoppat anhöriginvandringen men efter valet som kommer den igång igen, säger Lütz som inte vill ge sitt efternamn.

Han jobbar på ett kraftverk men säger att det är ett brett genomsnitt av befolkningen som befinner sig på torget.

Såna som är oroliga för framtiden och för att Tyskland ska förändras i en riktning de inte vill se.

– Någon gång i framtiden kommer muslimerna att vara i majoritet här om det fortsätter så här. Kanske om 15-20 år. Och allt är Merkels fel.

Tar illa vid sig när han kallas nazist

Han ser väldigt övertygad ut innan han fyller i talkörerna med kraftig stämma. "Merkel måste bort".

Samtidigt är alla vi pratar med övertygade om att kanslern blir omvald.

– Jag hoppas inte det men hon kommer att bli vald, tyvärr, säger Sigfried Günthel som demonstrerar för den 102:a veckan i rad.

Syftet med demonstrationerna är att försöka skapa en press på Merkel och andra politiker att strama åt flyktingpolitiken men också att bereda vägen för det nya högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AfD.

– Vi vet alla att detta inte gäller årets val utan om fyra år, säger mannen i talarstolen. Då ska vi ha en egen kanslerkandidat.

Nytt jubel och nya talkörer som ekar mellan stenväggarna.

Inne i folkmassan minglar poliser i skyddsvästar. Bakom oss står en mindre grupp antidemonstranterna och försöker störa manifestationen genom att blåsa i visselpipor och vifta med plakat med motsatta budskap. Men stämningen blir aldrig särskilt hotfull.

När mörkret lagt sig börjar Fred Mews förbudsskylt med en överkorsad Merkel att lysa. Små lampor sitter runtom.

– Vet du att det finns människor som gärna vill gå i demonstrationerna men inte vågar, säger han. Då riskerar de att förlora jobbet.

Själv tar han illa vid sig när andra kallar honom för nazist.

– Jag är ingen nazi. Men jag vill ha mitt land tillbaka.

Bilder på Merkel som gris

Merkelhatet märks även på hennes egna valmöten. När hon anländer till Marknadshallen i Wismar möts hon av buande i och visslingar från en grupp som samlats utanför. Mötet har flyttas från ett öppet torg till den avskilda hallen, sannolikt för att Merkel ska slippa bli avbruten av visselpipor medan hon talar.

När hon kommer till tennishallen i Schwerin väntar demonstranterna från nynazistiska NPD utanför med bilder på Merkel på en griskropp under rubriken "stick".

Merkelhatet är definitivt något nytt inför det här valet. Under tidigare valrörelser var det ovanligt med motdemonstranter.

ARTIKELN HANDLAR OM