Trump skrev under sjukförsäkringsdekret

Av: 

TT

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

I ljuset av Republikanernas oförmåga att riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" agerar president Donald Trump på egen hand.

Han har skrivit under ett presidentdekret som han säger kommer att bana väg för toppenförsäkringar.

– Vi har samlats för något som kommer att vara kraftfullt för vår nation och bra för många människor, säger Trump strax innan han skrev under presidentdekretet.

– Vi gör det här historiska tillkännagivandet. Vi har hört om det katastrofala Obamacare så länge.

"Fantastisk sjukvård"

Enligt Trump är detta första steget för att förse miljoner amerikaner med Obamacare-lättnader.

– Det här kommer att kosta den amerikanska regeringen nästan ingenting och människor kommer att få underbar sjukvård. Och med människor menar jag miljontals, miljontals, säger Trump.

Dekretet river inte upp Obamacare utan är ett tillägg som ska ge "toppenförsäkringar" till småföretagare, enligt presidenten.

– Vi kommer att uppmana kongressen att fortsätta upphäva och byta ut Obamacare. Vi kommer att få fantastisk sjukvård.

– Jag skriver bara under det här för att det kostar ingenting.

Kan gå samman

Trump planerar alltså att göra det lättare för småföretagare att gå samman och köpa försäkringar, bland annat via intresseorganisationer, och därmed undvika "Obamacares" snåriga regelverk som nu råder för mindre företag. Federala myndigheter beordras i dekretet att göra tillägg till reglerna som omgärdar sådana större försäkringsköp, så att småföretagare inte begränsas av reglerna i sin hemmastat, enligt amerikanska medier.

Det är en frustrerad president Trump som skriver under dekretet. Att riva upp och ersätta företrädarens sjukförsäkringsreform var ett av hans – och många partikamraters – främsta vallöften. Men trots upprepade försök, och att Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar, har man inte kunnat enas om en sådan lag.

Publisert: