Vill dyka vid Estonia – Damberg: Bra att frågetecknen kan rätas ut

Haverikommissionen vill tillåta dykningar vid förlista Estonia.

Anledningen är de nyupptäckta hålen i färjan.

– Vi ska nu se över lagen om gravfrid, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Haverikommissionen vill tillåta dykningar vid förlista Estonia. Man vill kunna göra nya undervattensundersökningar.

Detta med anledning av uppgifter i den dokumentär om färjan som publicerades i år.

– Vi behöver göra ytterligare undersökningar av skrovet, skador och de två hålen, säger John Ahlberk, generaldirektör på Statens haverikommission.

Man vill även kunna bärga mindre delar av båten.

– Hålen i skrovet upptäcktes inte i dykningarna som genomfördes på 90-talet. Det är anledningen att vi nu göra detta. Att det var nya uppgifter för oss, säger John Ahlberk.

Ska genomföras 2021

Vidare vill man dokumentera sjöbotten runt vraket. Man vill också ta prover, dels från skrovet och dels från sjöbotten rumt Estonia.

Lagen om gravfriden ska inte upphävas utan förändras. Man vill säkerställa att den internationella överenskommelsen om gravfrid inte medför att nya undersökningar av färjan blir straffbara.

Enligt inrikesminister Damberg ska förändringarna av lagen kunna genomföras i början av nästa år.

Damberg: Bra att frågetecknen kan rätas ut

Inrikesminister Mikael Damberg säger till Aftonbladet att han tycker att det är bra att de nya frågetecknen som kommit med Estonia-dokumentären ska utredas.

– När jag såg dokumentären tänkte jag att det var nya uppgifter, hålet hade ju inte rapporterats tidigare. Sedan kom det fram att det var ytterligare hål. Då kände jag att detta blir intressant att följa, vad haverikommissionen tar för ställning i det. Estland ville starta en utredning om vad som ligger bakom, Finland och Sverige bistår. Jag tycker att det är bra att frågetecknen kan rätas ut.

Han säger att haverikommissonen har varit i kontakt med anhöriga och överlevande som är medvetna om vad som kommer att ske.

– Min och haverikommissionens ambition är att vi ska göra detta på ett väldigt varsamt sätt. Mitt besked är tydligt: Vi har inga planer på att avskaffa gravfriden, däremot kommer vi göra justeringar som möjliggör undersökningsåtgärderna.

I vilken utsträckning är den svenska regeringen orsak till att konspirationsteorierna av olika slag lever kvar?

– Inte alls. De som sprider konspirationsteorier har ju ett eget intresse av detta. Det ska ske genom transparens, öppenhet och tydlighet i besluten och med det tror jag att man skapar trovärdighet under tid.

– Det har kommit uppgifter om nya hål och de ska undersökas. Det gynnar inte anhöriga om människor också spekulerar om sånt som man inte vet.

När exakt de nya dykningarna kommer ske kan Mikael Damberg ännu inte ge svar på.

– Vår ambition är att vi har en ny lagstiftning på plats nästa halvår. Förhoppningsvis kan jag presentera mer i mitten av januari efter att regeringsutskotten träffats.

Bogvisiret bärgas.
Bogvisiret bärgas.
M/S Estonia.
M/S Estonia.
Skadan i Estonias skrov är fyra meter hög och 1,2 meter på bredaste punkten. Här åskådliggjord i en grafik.
Skadan i Estonias skrov är fyra meter hög och 1,2 meter på bredaste punkten. Här åskådliggjord i en grafik.
Publisert:

LÄS VIDARE