Vulkanutbrott på karibisk ö – tusentals evakueras

Ett vulkanutbrott har skett i La Soufrière på ön Saint Vincent i Västindien, rapporterar flera medier.

Premiärministern för Saint Vincent och Grenadinerna Ralph Gonsalves sa på torsdagen att det finns en ”betydande risk för en katastrof”.

Forskare har varnat för att ett utbrottet kunde vara på väg och under dagen har många människor evakuerats.

Enligt The Guardian handlar det om ett explosivt utbrott. Från vulkanen ses nu en hög askpelare, som enligt forskare ska vara runt sex kilometer hög.

Utbrottet sker en dag efter att evakueringsordern utfärdades. Totalt evakueras runt 16 000 personer som bor i den ”röda zon” nära vulkanen som regeringen har uppmanat ska tömmas på människor.

Kryssningsfartyg bistår

Myndigheter har tagit hjälp av bland annat kryssningsfartyg för att evakuera människor till närliggande öar. Andra har evakuerats till skyddsrum på St Vincent.

Människor i närheten av vulkanen uppmanas att omedelbart lämna området. Polis och annan räddningspersonal arbetar för att transportera människor inom den röda zonen till skyddsrummen.

Öarna St Lucia, Grenada, Barbados och Antigua har sagt att de kommer att ta emot evakuerade.

Evakueringarna har försvårats av coronapandemin. Premiärministern sa på torsdagen att endast vaccinerade skulle få gå ombord kryssningsfartygen.

Slog larm om ökad aktivitet

Befolkningen på Saint Vincent har varit på helspänn sedan december, då vulkanen började visa på förnyad aktivitet. På torsdagen slog forskare larm till regeringen om ytterligare ökad aktivitet i vulkanen och att magma var på väg mot ytan.

Det finns än så länge inga rapporter om personskador.

Senaste gången vulkanen La Soufrière hade ett utbrott var 1979. 1902 dödade ett utbrott runt 1 600 människor på ön.

Saint Vincent och Grenadinerna har en befolkning på cirka 110 000. De flesta bor i huvudstaden Kingstown.

Publisert: