Coronapandemin

Brasiliens dödligaste våg hittills – tvingas gräva upp gravar

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Coronasmittan skenar i Brasilien och i veckan noterade landet en ny högsta dödssiffra: 3 869.

Nu tvingas landet återigen använda sig av massgravar och i São Paulo töms nu stadens gravplatser för att få plats med covidliken.

– Vi behöver vaccin, säger stadens hälsosekreterare till ITV News.

Brasilien har under hela pandemin varit väldigt hårt drabbad av covid-19. Enligt Johns Hopkins universitet har drygt 12,8 miljoner människor varit smittade i landet och drygt 325 000 människor har dött med viruset sedan pandemins början. Det innebär att landet är det näst hårdast drabbade landet i världen enligt universitetets statistik.

På vissa kyrkogårdar har man börjar arbeta nattetid för att hinna med att begrava alla döda.

Men den senaste tiden har landet drabbats av en ny hård och dödlig coronavåg. Situationen i landet är enligt The Guardian den värsta sedan pandemins början och i onsdags noterade landet den högsta dödssiffran under ett dygn med 3 869 dödsfall.

Dödsfallen i landet står nu för en fjärdedel av alla dödsfall kopplade till covid-19 i hela världen och WHO bedömer att flera av landets delstater befinner sig i ett kritisk läge.

Gräver upp gravplatser

Landet har tidigare under pandemin tvingats använda sig utav i massgravar. Det händer även nu men i São Paulo finns det inte plats för alla lik som smittan skördar just nu och de har därför börjat gräva upp flera år gamla gravplatser där de nya liken nu begravs, rapporterar The Guardian.

På grund av det stora antalet döda sker ibland jordfästning nattetid.

I tisdags skedde 419 begravningar i staden där de lokala myndigheterna nu har beviljat begravningar nattetid. Det är det högsta antalet under pandemin.

Ser ut att bli värre

Experterna ser heller inte någon ljusning av situationen utan varnar i stället för att situationen kan bli värre då vaccineringen i landet har tagit tid att komma igång och landets president Jair Bolsonaros ovilja att införa restriktioner för att förhindra smittspridningen.

– Vi behöver vaccin. Tills vi får fler vacciner och tills folk blir vaccinerade måste vi förlita oss på att människor följer hälsoråden, tvättar händerna och bära mask, säger Jean Gorinchteyn, hälsosekreterare i São Paulo säger till ITV New.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!


11 miljoner i jackpott på Stryktipset – följ expertens system här
Publisert:

LÄS VIDARE

Bolsonaro: Jag kan inte utföra mirakel

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Brasilien

São Paulo