Danmark

Efter avslöjandet om danska beslagen: ”EU måste sätta ner foten”

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Danmarks beslag av sprutor på väg till Sverige får kritik från flera håll.

Johan Danielsson (S), som sitter i EU-parlamentets transportutskott, ska ringa ansvarig kommissionär redan i morgon, berättar han.

– Det är helt oacceptabelt. EU måste sätta ner foten, säger han.

Svenska regeringen har enligt uppgifter till Aftonbladet fått medla mellan regioner och Danmark för att lösa frågan om danska beslag av svenska vaccinförnödenheter som sprutor och kanyler.

Fruktansvärt och helt oacceptabelt, tycker Johan Danielsson, (S), som sitter i EU-parlamentets transportutskott:

–EU:s inre marknad fungerar inte om medlemsstaterna kan stoppa transporterna av medicinsk utrustning. Jag ska försöka att redan i morgon bitti kontakta ansvarig kommissionär för att se till att EU reagerar, för det här är inte okej helt enkelt.

Patrik Oksanen på tankesmedjan Frivärld håller med. ”Sverige behöver anmäla Danmark till EU-kommissionen skyndsamt.”, twittrar han.

Johan Danielsson (S), sitter EU-parlamentets transportutskott.
Patrik Oksanen, tankesmedjan Frivärld, reagerar starkt på Danmarks agerande.

Dåligt för grannsämjan

– Det förvånar mig att Danmark agerar på det här sättet. Det är dåligt för förtroendebyggandet i EU och inom Norden, säger Patrik Oksanen.

Patrik Oksanen drar paralleller till hur andra europeiska länder hindrade skydds- och vårdutrustning från att transporteras mellan länderna under pandemins första topp i våras.

– Då blev det stora diskussioner inom hela EU och den inre marknaden sattes ur spel. Det är naturligtvis inte bra, säger han.

Jan Ericson, moderat riksdagsledamot.

”Inte juridiskt rätt”

Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson inställer sig till klagokören: Det här är väldigt illa, säger han.

– EU pratar hela tiden om hur man samverkar om olika saker, sen visar det sig att i allvarliga situationer så tänker varje land bara på sig själva, säger han och fortsätter:

– Är det så att Danmark stoppar material som faktiskt tillhör Sverige så är det ju väldigt illa. Jag är jurist själv, det kan väl inte vara juridiskt rätt att göra så. De kan inte bara ta material som de inte äger, säger Jan Ericson.

Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg, kommenterar uppgifterna via sin pressekreterare:

”Jag tog del av uppgifterna och kontaktade omgående min danske kollega tidigare ikväll. Han försäkrade mig om att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanlyer som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten”.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark

EU-politik

EU-kommissionen

Coronaviruset