Försvunne Mattias Borg, 17

Professor kopplas in för att hitta Mattias

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

En expert som hjälpte polisen att hitta Kim Walls kvarlevor kopplas in i sökandet efter Mattias, 17 år.

Polisen hoppas att den danske professorn kan räkna ut i vilken del av Lagan man ska söka.

– Vi har tagit hjälp utifrån för att beräkna hur partiklar kan röra sig i vatten, säger Hans Sjöberg, kommunpolis Ljungby.

Polisen söker fortfarande efter 17-årige Mattias Borg som försvann i Ljungby den 5 december. Under måndagen genomförde kustbevakningen en dykning i Lagan, norr om Replösa bron, men utan resultat.

– Vi har sökt av ett område som vi har blivit tilldelad av polisen och kunnat verifiera att det inte finns något av intresse här, säger Johan Eklöf, dykledare på kustbevakningen.

Fortsätter söka i ån

En av polisens teorier är att Mattias, av okänd anledning, hamnat i Lagan. Ån rinner igenom det område där han observerades natten han försvann. I torsdags markerade polisens specialsökhundar i ett område i Lagan. Därför kommer man fortsätta sökandet i ån.

Mattias Borg, 17, har varit försvunnen sedan den 5 december.
Polisen kommer att fortsätta sökandet i ån Lagan.
En av polisens teorier är att Mattias, av okänd anledning, hamnat i Lagan.

För att ringa in var man ska söka tar polisen in dansk expertis.

– Man har tagit hjälp av en dansk professor som var inkopplad i Kim Wall-fallet och i eftersökningarna efter försvunne Michael i Karlskrona. Utifrån de markeringar som hundarna har gjort så gör han beräkningar, säger Johan Eklöf.

Anonym professor

Vad den danske professorn heter vill Eklöf inte berätta. Denne ska ha begärt att få vara anonym i sitt samarbete med svensk polis.

Tanken är att professorns beräkning ska hjälpa polisen att hitta var doften hundarna har känt kommer från.

– Det är ett speciellt protein som utsöndras av en kropp som ligger i vatten. Detta har olika förflyttningstider i vatten beroende på vilket djup det ligger på, hur varmt eller kallt det är och hur stark ström det är. Alla faktorerna vägs in och då kan man räkna ut ungefär hur långt från platsen hundarna markerar som objektet ligger, säger Johan Eklöf.

Johan Eklöf, dykledare Kustbevakningen.
Polisen kommer att fortsätta sökandet i ån Lagan.

Hur ser du på chanserna att hitta Mattias?

– Förutsättningarna är goda om det är så att han finns i Lagan. Finns han där och sökningarna fortsätter utefter de här beräkningarna så är chanserna goda att han återfinns.

Kommunpolis Hans Sjöberg är positiv till att utredningen får hjälp av dansk expertis:

– Det är ett oerhört stort område. Lagan är mycket bred och 16 meter djup. Kan vi bryta ned det lite genom den här expertisen är det klart till vår fördel.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunne Mattias Borg, 17

Ljungby

Kim Wall