Coronaviruset

Vaccinsprutor till Sverige stoppas i Danmark

Av: 

Olof Svensson

John Granlund

NYHETER

Vaccinsprutor på väg till Sverige stoppas i Danmark.

Det larmar nu flera regioner om.

– Volymer som skulle ha levererats till Blekinge har inte kommit på grund av den danska statens agerande, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på Region Blekinge.

Danska myndigheter tillbakavisar uppgifterna.

Sprutor och kanyler för vaccinering av covid-19 levereras till Sverige via Danmark. Nyligen har lastbilar på väg till Sverige med det efterfrågade materialet stoppats vid gränsen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Anledningen är enligt uppgift nya direktiv från danska myndigheter som innebär att sprutor som importeras till Danmark måste levereras inom landet. Enligt en källa med insyn arbetar den svenska regeringen med frågan. Källan uppger också att danska tullen fått uppgift att beslagta material för att det inte ska kunna levereras till Sverige från de EU-länder där tillverkningen sker.

En av de drabbade regionerna är Blekinge.

Joakim Kristensson, strategisk inköpschef i regionen, vill inte berätta hur många sprutor och kanyler som fastnat i Danmark.

– Det var inte hela vår volym, men det var en volym som vi har behov av. Nu har vi fått andra leveranser, vår leverantör har fått styra om så att de går genom andra länder än Danmark, säger han.

Lastbilar vid gränsen till Danmark. Arkivbild.

Paralleller till kaoset med munskydd

Det som stoppats är inte själva vaccinet utan sprutor och kanyler som behövs för vaccinationen. Källor med insyn i Sveriges vaccinationssamordning drar paralleller till kaoset i våras då länder över hela världen ställdes mot varandra i strid om skyddsutrustning.

– Skillnaden är att nu ser vi att ett nordiskt land som Danmark agerar emot oss, det såg vi inte i våras, säger en uppgiftslämnare.

Danska Sacomed är ett av drabbade företagen som levererar sprutor och kanyler till Sverige. Bolagets vd Sören Agerbo bekräftar att leveranser har fått ställas in.

– Myndigheter beslutade att de produkter som importerats till Danmark skulle säljas inom landet. Vi fick ställa in ett par beställningar till Sverige med anledning av det, säger han.

Sören Agerbo, VD på danska Sacomed.

Fruktar kinesiskt nyår

Sören Agerbo tillägger att bolaget nu har köpt in sprutor och kanyler från bland annat Kina, som flygs in till Sverige. Men eftersom efterfrågan är så stor finns det risk att det uppstår brister framöver.

– Hela världen efterfrågar just nu dessa produkter. Snart kommer det kinesiska nyåret, då stänger de ner produktionen i två-tre veckor. Kina står för en betydande del av världens produktion, säger han.

Hur svårt är det att få tag på materialet?

– Det är väldigt svårt att få tag på stora mängder just nu. Det är samma situation som i mars och april med munskydd och visir. Efterfrågan är mycket högre än utbudet. 

Vaccinationen i Sverige pågår just nu i liten skala, men i mars ska en halv miljon doser levereras till Sverige varje vecka. I en rapport som skickas till regeringen uttrycker Blekinge oro över situationen. ”Nationell materialbrist råder gällande kanyler och sprutor. Vissa anpassningar har därför behövts göras för att kunna genomföra vaccinationerna enligt plan, 2 ml sprutor används vid vaccinationsadministrering i stället för 1 ml sprutor.” skriver länsstyrelsen i Blekinge.

– På kort sikt är vi på väg att lösa eventuell problematik, men vi vet inte hur det blir på lång sikt. Det är svårbedömt, efterfrågan på sprutor och kanyler har ökat dramatiskt, säger regionens inköpschef Joakim Kristensson.

Sprutor med covid-19-vaccin.

Har dialog med regeringen

Förutom Blekinge har Stockholm, Norrbotten och Kronoberg också drabbats av Danmarks agerande.

– För cirka två veckor sedan stoppades en leverans efter uppmaning av danska Sundhetsstyrelsen, bland andra Region Stockholm hade i denna leverans ett mindre antal sprutor och kanyler som var avsedda att användas för vaccination mot covid-19. De beställda sprutorna och kanylerna har kommit fram till Region Stockholm, säger Region Stockholms inköpsdirektör Roger Eklund.

Problemet har diskuterats på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– SKR har, efter information om att leveransen fastnat i Danmark, haft en dialog med regeringskansliet om detta och gemensamt har vi haft en dialog med det aktuella företaget för att reda ut vad som hänt. Därefter har företaget skickat en ny leverans till berörda regioner, som väntas inom kort, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR.

Danmark dementerar

Trots att Aftonbladets uppgifter bekräftas från olika flera håll, bland annat av inköpsdirektören i region Stockholm, så dementerar danska Sundhedsministeriet (hälsodepartementet) att danska myndigheter bett grossister att prioritera Danmark.

– Det är inget leveransstopp eller något annat som hindrar leveranser av kanyler och sprutor från eller via Danmark till Sverige, säger presskommunikatör Linn Hoff Jensen.

Socialminister Lena Hallengren kommenterar på fredagsförmiddagen uppgifterna.

”Nordenministern Anna Hallberg har varit i kontakt med sin danske kollega som försäkrat att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanyler som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten.” skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

60% RABATT

1159 SEK

Sätt färg på läpparna med Lip tattoo läpptatuering

Välj mellan lipliner, volume lips eller high volume lips

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

595 SEK

Brazilian blowout eller lockigt permanenta håret

Faith Elegant Saloon ligger mitt i city på Fersensväg

50% RABATT

190 SEK

Hamburgare hos Tikal i Helsingborg

Dealen gäller på onsdagar och torsdagar från kl 17:00

31% RABATT

165 SEK

2 hamburgare hos Munchies Burgers vid Davidhallstorg

Vegetariska alternativ finns också att välja

50% RABATT

33 SEK

Smoothie hos Naked Juicebar på Triangeln eller Emporia

Väl mellan Very Berry eller Mango Mania

51% RABATT

99 SEK

1 timmes bowling för 2 - 4 personer inkl. skor hos Sportc...

Njut även av restaurangen Gastro P

50% RABATT

199 SEK

Biltvätt in- och utvändig hos HR Car Wash

Gör bilen skinande ren

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Danmark

Emma Spak

Covid-19

Region Blekinge

Region Stockholm

Malmö