Man åtalas för dödsskjutning på Max – använde häftpistol

Av: Amanda Hällsten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mannen som suttit häktad för mordet på Alireza Shojaei, 19, i Boden förra hösten, har nu åtalats.

Mannen misstänks ha använt en omgjord häftpistol som vapen.

”Min spontana reaktion är att kulan är skjuten ur ett vapen som är manipulerat eller egentillverkat”, skriver en kriminaltekniker.

Det var en sen onsdagskväll i slutet av oktober förra året som Alireza Shojaei, 19, sköts till döds utanför hamburgerrestaurangen Max i Boden. Han hade nyss kommit hem från en höstlovsresa i Norrbotten.

Inne på Max hamnade Alireza Shojaei i tjafs med en medelålders man. Det slutade med att Alireza dog – skjuten i hjärtat.

Den 46-årige mannen åtalas nu för mord. Polisen misstänker att mannen använt en omgjord häftpistol som mordvapen.

Max i Boden den aktuella natten, den åtalades bil är inringad. I bilen fann polisen diverse verktyg, bilden på dem är från förundersökningen.
Foto: Polisen
Max i Boden den aktuella natten, den åtalades bil är inringad. I bilen fann polisen diverse verktyg, bilden på dem är från förundersökningen.

Kompisen med vid skjutningen

Dagen efter dödsskjutningen var Aftonbladet på plats i Boden och pratade med Alirezas Shojaeis vän, som befann sig i närheten när Alireza blev skjuten.

Enligt vännen dök den misstänkta mannen upp i sin bil utanför Max när killarna var på väg därifrån.

– Han sa ”vad sa du inne på Max?”. Min vän hann inte ens öppna munnen. Då sköt han. Det fanns ingen anledning. Det var helt onödigt, säger vännen.

Efter att skottet avlossats körde mannen iväg i sin bil.

Dog på sjukhus

När polis kom till platsen utanför Max låg Alireza Shojaei på marken, fortfarande vid liv. Enligt förundersökningen träffad av ett skott i hjärtat.

Poliserna såg att han hade ett skotthåll i bröstet och hämtade sjukvårdsutrustning i väntan på att ambulanen.

”Jag försöker få kontakt med mannen som ligger ner. Hans andning är mycket ansträngd och han tar ett andetag cirka var tionde sekund. Jag försöker ge honom fria luftvägar men hans andning blir mer och mer ansträngd” skriver en av poliserna i sin rapport från kvällen.

En polis följer med i ambulansen och utför HLR under färden. Men väl framme på Sunderby sjukhus utanför Luleå dödförklaras Alireza.

Foto: Polisen
Alireza Shojaeis jacka efter mordet. Bild från förundersökningen.

Fångad på övervakningskamera

”Min spontana reaktion (...) är att kulan är skjuten ur ett vapen som är manipulerat eller egentillverkat”, skriver en kriminaltekniker i förundersökningen.

I förundersökningen finns också bilder på mannen, utanför sin källare, efter dödsskjutningen, med en häftpistol i handen.

I förhör med mannen framkommer att polisen misstänker att häftpistolen kan ha något att göra med skjutningen. Mannen själv uppger att han slängt skjutvapnet när han körde från mordplatsen.

– Jag ville bara bli iväg med den där för jag ville inte bli förknippad med den där. Jag anser fortfarande att det här inte är mitt fel, säger mannen i förhör.

Mannen själv hävdar att skottet ska ha avlossats från ett föremål som han ryckt ur händerna på Alireza Shojaei, i samband med att de träffades utanför Max.

Föremålet ska sedan ha hamnat i mannens bil, enligt mannen. I förhör säger han att han sedan slängt föremålet på vägen från hamburgerrestaurangen.

Foto: Polisen
Bild ur förundersökningen.
Foto: Polisen
Mannen går runt med liknande hemmagjorda vapen som det som misstänks ha använts vid mordet.

Inget vapen hittat

Polisen har sökt med polishund efter mordvapnet, men inte hittat det.

Kvällen som dödsskjutningen ägde rum var det barmark ute, men när polisen började söka efter vapnet hade det kommit mycket snö och plogkanterna längs vägarna var höga.

Även den misstänkte mannens bil och källare har sökts igenom, men inte heller där har vapnet hittats.

Förundersökningen är nu klar och mannen i 45-årsåldern åtalas för mord.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN