Biden i saudisamtal inför Khashoggirapport

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En manifestation utanför det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet för att uppmärksamma tvåårsdagen för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
En manifestation utanför det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet för att uppmärksamma tvåårsdagen för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.

NYHETER

En underrättelserapport, där Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman pekas ut för att ha godkänt mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, blir snart offentlig i USA.

Offentliggörandet tros ske kort efter USA:s president Joe Bidens första samtal med Saudiarabiens kung Salman, uppger fyra källor med insyn för nyhetsbyrån Reuters.

Biden ringde monarken sent på torsdagskvällen svensk tid. Tonvikt lades på mänskliga rättigheter, vilka kungadömet regelbundet kränker enligt människorättsorganisationer. Men samtalet handlade också om att USA står fast vid åtagandet att militärt stötta Saudiarabien.

Biden "betonade hur stor vikt USA lägger vid universella mänskliga rättigheter och rättssäkerhet", heter det i ett uttalande från Vita huset.

Kursändring

Att Biden valde att prata med kungen och inte Saudiarabiens de facto-ledare kronprins Mohammed bin Salman innebär både en markering och en kursändring i relationen med den absoluta monarkin. Vita huset har tidigare sagt att de båda allierade ländernas relation ska "kalibreras om".

Ingen exakt tid för när rapporten om Khashoggi släpps finns, men Vita husets pressekreterare Jen Psaki bekräftar att offentliggörandet av rapporten sker "snart".

– Det är ett viktigt steg i riktningen mot transparens. Transparens innebär ofta ett element av ansvarsskyldighet, säger utrikesdepartementets talesperson Ned Price, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utrikesminister Antony Blinken pratade med sin saudiska motsvarighet Faisal bin Farhan Al Saud på torsdagen. Även under det samtalet behandlades vikten av att Saudiarabien gör framsteg vad gäller mänskliga rättigheter, skriver amerikanska UD på sin hemsida.

Mördades på konsulat

The Washington Post-skribenten och regimkritikern Jamal Khashoggi levde i USA. Han mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet 2018 när han skulle hämta ut äktenskapshandlingar.

USA:s underrättelsetjänst CIA har tidigare dragit slutsatsen att kronprinsen sannolikt beordrade mordet, men har inte lagt fram några konkreta bevis. En oberoende rapport av FN:s utredare Agnes Callamard 2019 konstaterade i sin tur att kronprinsen måste ha haft insyn i mordplanerna.

Mohammed bin Salman har konsekvent hävdat att han inte låg bakom mordet, men han har medgett att han bär en del av ansvaret genom sin roll som landets ledare.

Många utredare letar efter konkreta bevis som kan knyta kronprinsen direkt till mordet. Utöver den amerikanska rapporten kan sådana bevis finnas i hemligstämplade kanadensiska domstolshandlingar.

Dödspatrull flög privatplan

De kanadensiska dokumenten ingår i en förskingringsutredning av Saudiarabiens tidigare underrättelsechef Saad al-Jabri och bevisar att Khashoggis mördare reste ut ur Turkiet i två privatplan som kontrolleras av kronprinsen. Det rapporterar mediebolaget CNN som har tagit del av de hemligstämplade dokumenten.

Efter att ha utfört mordet inne på det saudiska konsulatet tog sig mördarna skyndsamt till Atatürkflygplatsen där de två planen planen väntade på dem.

Av de femton män som tros ha deltagit i mordet klev sex ombord på ett av planen, som flög till Riyad via Kairo. Fyra och en halv timme senare gick ytterligare sju av männen ombord på det andra planet som först landade i Dubai innan det nådde sin slutdestination – den saudiska huvudstaden.

De två övriga männen reste till Riyad med reguljärt flyg.

"Försökt att mörka"

Privatplanen tillhörde tidigare flygbolaget Sky Prime Aviation, men bolagets tillgångar flyttades 2017 till en fond kontrollerad av det saudiska kungahuset, något som framgår av dokument som ingår i utredningen.

CNN rapporterar att dokumenten är märkta med ett sigill föreställande en palm och två korslagda svärd – det saudiska riksvapnet – samt är stämplade med orden "topphemligt och mycket brådskande".

Advokaten Faisal Gill, som företräder Khashoggis fästmö Hatice Cengiz, säger till CNN att dessa bevis kan komma att bli av stor vikt.

– Varje bevis som kan visa en direkt koppling mellan mordet och Mohammed bin Salman och andra personer, vilket jag anser att detta gör, är mycket viktiga, säger han.

– Det här tyder inte bara på att det finns en direkt koppling till mordet utan även på att han (kronprinsen) har försökt att mörka det hela genom att använda ett flygbolag som han har fullständig kontroll över.

Publicerad: