Förre generaldirektören om Amazons serverhallar: ”Det är idioti”

Svenska kraftnäts förre generaldirektör Mikael Odenberg varnade för etableringen av stora serverhallar.

Nu anklagar han regeringen, nätföretag och Business Sweden för att vara aningslösa.

– Det är idioti att etablera serverhallar i Mälardalen, säger han.

Mikael Odenberg var generaldirektör för Svenska kraftnät 2008 till 2017. Han ledde myndigheten när den svenska regeringens jättesatsningar på serverhallar tog fart.

Nu är han kritisk och hävdar att han varnade för att elnäten skulle bli överbelastade om man inte såg till att kombinera etableringen med tillgång på lokal elproduktion.

– Etablerar man serverhallar på fel platser förstärker man de interna överföringsproblemen vi har i Sverige. Mitt intryck är att olika aktörer, alltifrån regeringen till exportmyndigheter, har varit väldigt aningslösa, säger han.

Mikael Odenberg.
Mikael Odenberg.

”Fullständigt koko”

Amazon bygger nu tre serverhallar i Mälardalen, hur ser du på det?

– När jag fick höra att Northvolt diskuterade etablering av en batterifabrik i Västerås tyckte jag det lät fullständigt koko. Mälardalen är ett bekymmersamt område ur nätsynpunkt. Det är idioti att etablera serverhallar i Mälardalen.

Vems är felet?

– Mitt intryck är att regeringen har fått för sig att det här är en lysande affärsidé. Man har aktivt stöttat sådana här investeringar och det kan man ifrågasätta klokskapen i. Speciellt om man stöttar etableringar i geografiskt olämpliga områden.

Amazon web services serverhall i Kjula utanför Eskilstuna. Här syns första hallen av tre innan anläggningen är färdig.
Amazon web services serverhall i Kjula utanför Eskilstuna. Här syns första hallen av tre innan anläggningen är färdig.

Varnade Business Sweden

Mikael Odenberg säger vidare att han som generaldirektör påtalade olämpligheten i att etablera serverhallar i Mälardalen för Business Sweden. Den halvstatliga organisationen arbetar för att utländska techbolag ska etablera sina serverhallar i Sverige, något som Aftonbladet har granskat i tidigare artiklar.

– De var ute och försökte kränga Sverige som en jättebra plats för serverhallar. Jag sa till dem att Sverige visserligen har ett elöverskott - men det innebär inte att man bara kan kasta ner en serverhall på valfri plats i landet.

Satte stopp för serverhall i Stockholm

Kunde du ha gjort mer för att förhindra utvecklingen?

– Den här problematiken var helt i sin linda när jag slutade på Svenska kraftnät. Men jag uppmärksammades på det. När det planerades en stor serverhall i Henriksdalsberget i Stockholm var jag tydlig och sa ”det går inte”.

Mikael Odenberg pekar på två skrivelse som han skickade till politikerna i Stockholm 2016 om att eluttag i Stockholm för nya serverhallar inte var möjliga.

Ygeman erkänner problem

Energiminister Anders Ygeman (S) håller med om att det kan bli problem om serverhallar etablerar sig där det i dag råder kapacitetsbrist, till exempel i Mälardalen.

– Det är klart att vi inte ska stötta etableringar i geografiskt olämpliga områden. Det är upp till nätägarna och Svenska kraftnät att styra de här anläggningarna till där det finns kapacitet.

Behövs det mer statlig kontroll?

– Ja jag tror det kan behövas nya verktyg för var i landet man etablerar sig. I dag har vi en först till kö-princip, den som anmäler intresse först får kapaciteten först. Man måste prioritera tuffare så att man styr verksamheter som kan ligga på andra ställen.

Har regeringen varit naiv i att få de här företagen att etablera sig i Sverige?

– Nej det tycker jag inte, men vi måste utveckla styrmedlen.

PODD Reportrarna om nätjättarna

Aftonbladet Daily pratar med Olof Svensson och John Granlund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.
Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE