Dödade hustrun i husvagn – döms för mord

En man i 80-årsåldern dödade sin fru i en husvagn under midsommarhelgen i år. Nu döms han till åtta års fängelse.

Mannen erkände själv i ett samtal till larmcentralen efter mordet.

Det var mannen som larmade strax efter mordet. Det första han sa till larmoperatören var att han dödat sin fru och att han hoppades att hon var död.

”Jag har tagit livet av kärringa min”, sa han till larmoperatören och direkt därefter ”jag har strypt henne i kväll”.

Polisen larmades till campingplatsen i Kil den 22 juni i år. Där hittades mannen jämnåriga hustru livlös i en husvagn. Mannen greps på platsen och häktades misstänkt för mord.

Mannen i 80-årsåldern döms för mordet på sin fru.
Mannen i 80-årsåldern döms för mordet på sin fru.

Förmildrande omständigheter

Nu dömer Värmlands tingrätt mannen till åtta års fängelse för mordet på hustrun. Enligt domstolen finns det både försvårande och förmildrande omständigheter.

Mordet ägde rum i parets gemensamma husvagn, en plats där hustrun hade rätt att känna sig trygg, enligt domen. De förmildrande omständigheterna handlar om att mannen avvisats från husvagnen och i stället fått sova på altangolvet i husvagnens förtält.

Rätten anser också att mannen befunnit sig i en nödvärnssituation strax innan mordet. Men det fanns tid för eftertanke och mannen hade kunnat träda tillbaka, han var varken inträngd eller berövad sin rörelsefrihet, enligt tingsrätten.

Husvagnen där kvinnan mördades.
Husvagnen där kvinnan mördades.

Förnekar brott

Mannen förnekar brott och menar att han handlat i nödvärn. Mannens försvarsadvokat har sagt att 80-åringen hävdar att det han sa till larmoperatören var i affekt.

– Det där ska man inte sätta något avseende vid. Han spelade tuff i det skedet och hade som en fasad, som om att han gått in i en roll efter händelsen, säger försvaren Mats Hellman sagt till SVT Värmland.

Eftersom rätten inte kan utesluta att det finns risk att mannen ska fly, ska han stanna kvar i häktet tills dess att domen kan verkställas.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN