Uppgift: Mördaren hade syrisk jihadistkontakt

Av:  TT-AFP

En av veckans många manifestationer för att hedra den brutalt mördade läraren Samuel Paty i Frankrike den gångna veckan. Arkivbild.
En av veckans många manifestationer för att hedra den brutalt mördade läraren Samuel Paty i Frankrike den gångna veckan. Arkivbild.

Utredningen om det bestialiska mordet på den franske läraren Samuel Paty har kommit fram till att mördaren hade kontakt med en rysktalande jihadist i Syrien.

Uppgiften kommer från en källa närstående brottsutredningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Paty höggs ned i fredags i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, i närheten av den skola där han arbetade. Han fick sedan huvudet avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polisen i samband med ingripandet.

Spårat till Idlib-provinsen

Före den dödliga attacken höll Paty en lektion om yttrandefrihet där han visade karikatyrer på profeten Muhammed. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades.

Snart blev föräldrar till vissa av eleverna upprörda över att Muhammedkarikatyrerna visats och man krävde att Samuel Paty skulle avskedas.

Identiteten på Anzorovens rysktalande kontakt är inte känd, men enligt tidningen Parisienne har utredarna via en ip-adress spårat kontakten till Idlib-provinsen i nordvästra Syrien.

Sju misstänkta

Området är känt säte för Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sina rötter i en förlängning av den irakiska grenen av det terrorstämplade extremistnätverket al-Qaida. Men det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien har tidigare rapporterat att tusentals jihadister med franska och brittiska nationaliteter – samt ryssar med tjetjensk bakgrund – också befinner sig i området.

Sju personer, inklusive två tonåriga elever på skolan där Samuel Paty arbetade, kommer att åtalas under brottsrubriceringen "förberedelse för terrormord", meddelade Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard i onsdags.

Mordet har väckt starka reaktioner och har lett till omfattande manifestationer runt om i Frankrike.

Publisert: