Presidentvalet i USA 2020

Trump i ny video: ”Guds välsignelse att jag smittades”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Donald Trump har talat igen.

I en ny video på Twitter pekar han ut en experimentell medicin han fick på sjukhus som ”ett botemedel” mot covid-19 och lovar att alla amerikaner ska få den gratis.

Uttalandet sågas av svenske professorn Anders Sönnerborg:

– Det går inte att frigöra sig från tanken att han är speedad av kortison.

Inte sedan han under uppmärksammade former återvände till Vita huset i måndags kväll har USA:s president visat sig för världen.

Två dygn senare, under natten mot torsdagen svensk tid, publicerade han en ny video på Twitter. Den är nästan fem minuter lång och filmad i dagsljus. Att döma av vad Trump säger i videon kan den vara inspelad redan under tisdagen.

– Hej! Kanske känner ni igen mig, det är er favoritpresident, inleder Trump.

– Jag står framför Ovala rummet i Vita huset som alltid är en spännande plats att vara på. Jag kom tillbaka från Walter Reed Medical Center för en dag sedan. Jag tillbringade fyra dagar där. Jag behövde inte det, jag kunde ha stannat i Vita huset, men läkarna sa att eftersom du är president, låt oss göra det. Jag sa: Okej. Ni säger vad jag ska göra och jag lyssnar.

Fick antikroppscocktail

Trump fördes till sjukhuset i fredags kväll och fick då bland annat syrgas på grund av låg syresättning. Enligt tidigare besked från hans läkare har han behandlats med flera olika mediciner på sjukhuset, bland annat en experimentell antikroppscocktail som tillverkas av företaget Regeneron.

Medicinen är inte godkänd och det finns inga oberoende undersökningar om hur effektiv den är. Det lilla som finns att gå på är ett pressmeddelande från tillverkaren som kom förra veckan. Där hänvisar Regeneron till en egen försöksstudie på 275 milt coronasjuka patienter och uppger att medicinen minskade virusnivåerna och förkortade sjukdomstiden hos de deltagare som fick den.

Flera experter har ifrågasatt att Trump fick medicinen trots att den inte är testad.

– Det är lite experimentellt att ge artificiella antikroppar. Man vet inte biverkningarna av detta, så det är lite tveksamt, sa Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, till Aftonbladet i tisdags.

Trump: Ett botemedel

I Twitter-videon säger Trump att Regeneron-medicinen fick honom frisk på sjukhuset inom ett dygn.

– När jag kom dit mådde jag inte så bra. Väldigt snabbt gav de mig Regeneron och andra saker också, men jag tror att detta var nyckeln. Det var typ otroligt, jag kände mig bra omedelbart. Jag kände mig lika bra för tre dagar sedan som jag gör nu.

Trump nämner även en liknande antikroppsmedicin från tillverkaren Eli Lilly och säger att han har godkänt den för nödanvändning, ett beslut som dock måste fattas av amerikanska läkemedelsverket.

– Vi har hundratusentals doser redo. Jag har nödlicensen redo, vi måste få den undertecknad nu. Ni kommer att må bättre, ni kommer att må bättre väldigt snabbt.

– Jag vet att de kallas ”behandlingar”, men för mig var det inte ”behandlingar”, det gjorde mig bara bättre. Okej, det kallar jag ett botemedel.

Donald Trump säger att militären står redo att distribuera medicinerna.

– Jag vill få ut dem till sjukhusen där folk mår dåligt. För mig är det här är mycket viktigare än ett vaccin.

Lägger skulden på Kina

Trump lovar att medicinerna ska vara gratis och lägger ännu en gång skulden på Kina för coronapandemin:

– Jag vill att ni ska få det jag fick. Och jag ser till att den blir gratis, ni ska inte betala för den. Det var inte er fel att det här hände. Det var Kinas fel. Kina kommer att betala ett högt pris för vad de har gjort mot det här landet och mot världen.

I videon tackar han gud för att han blev smittad och därför kunde upptäcka medicinen.

– Jag vill att alla ska få samma behandling som er president fick. För jag mår bra. Jag mår typ perfekt. Jag tror att det var guds välsignelse att jag smittades. Det var en förklädd välsignelse. Jag fick det, jag hörde om den här medicinen och jag sa: Låt mig ta den. Det var mitt förslag. Det är fantastiskt hur den fungerade.

Han avslutar videon med att han hoppas att medicinen blir något mer än bara ”en behandling”.

– Ni kommer att må bättre och ni kommer att må bättre snabbt, precis som jag gjorde. Så igen, en förklädd välsignelse. Lycka till!

Sågas av svensk professor

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar via Karolinska institutet, kommenterade under natten Trumps uttalanden om antikroppsmedicinen.

”Vetenskapliga studier pågår med detta och liknande preparat. Det återstår att se om och hur dessa preparat placeras i arsenalen”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Anders Sönnerborg konstaterar att Trump påstås ha fått preparatet tidigt i sjukdomsförloppet.

”Om det nu stämmer så är det endast ett fåtal som är så sjuka då att de behöver behandling. Om alla ska få det tidigt blir det en enorm överbehandling till mycket stora hälsoekonomiska kostnader samt risk för ovanliga biverkningar”.

Professorn skriver att det saknas medicinsk och vetenskaplig grund för Trumps uttalanden.

”Vad han säger är enbart politiskt betingat. Det går inte att frigöra sig från tanken att han är speedad av kortisonbehandlingen. Får hoppas att hans läkare har koll”.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

President Trump ska vara symtomfri och har antikroppar

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Covid-19

Coronaviruset

Eli Lilly

Presidentvalet i USA