Utegångsförbud och munskydd i pandemins Europa

Av: TT

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Niall Carson/AP/TT
Öde gata i Dublin. Irland stänger ner landet i sex veckor för att få bukt med spridningen av coronaviruset.

Ett land stänger ner helt medan andra nöjer sig med lokala åtgärder. Så här går det i kampen mot coronaviruset i några av de värst drabbade länderna i Europa just nu.

Tjeckien

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till storleken på befolkningen. För att bromsa smittspridningen har regeringen beslutat att stänga ner delar av samhället. Apotek, matbutiker och andra nödvändiga verksamheter får hålla öppet medan andra måste hålla stängt från och med torsdag fram till den 3 november.

Människor uppmanas att jobba på distans och stanna hemma så mycket det går. Det kommer dock att vara tillåtet att handla mat, hälsa på familj om nödvändigt och besöka fritidshus och parker. Sammankomster med mer än två personer som inte är familj eller kollegor förbjuds.

Dessutom bygger armén ett fältsjukhus med 500 vårdplatser för covidpatienter.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 975,8 fall av covid-19 och 7,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Belgien

Belgiens hälsominister Frank Vandenbroucke har liknat smittspridningen vid en tsunami. Och enligt premiärminister Alexander de Croo är läget mycket värre än i våras. Förra veckan registrerade Belgien näst flest nya fall av covid-19 i Europa. All planerad vård kommer därför att ställas in för att tackla utbrottet.

Kaféer och restauranger tvingades stänga i måndags och får inte öppna på en månad. Vissa kan dock sälja hämtmat. Dessutom har landet infört ett nattligt utegångsförbud i hopp om att hålla festprissar hemma och alla som kan råds att arbeta på distans.

De senaste två veckorna har Belgien registrerat 867,2 fall av covid-19 och 3,4 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Nederländerna

På mindre än en vecka fördubblades antalet covidpatienter i Nederländerna. Det har fått landet att stänga restauranger och barer, minska antalet tillåtna personer i samma sällskap samt införa munskyddstvång på offentliga platser inomhus.

Samtidigt som landet stängde ned tog dock kungaparet regeringsplanet till Grekland på semester. Det möttes av massiv kritik och kung Willem-Alexander och drottning Máxima vände hemåt igen.

De senaste två veckorna har Nederländerna registrerat 574,4 fall av covid-19 och 1,9 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Frankrike

Efter flera veckor av brant stigande kurvor över antalet smittade och sjukhusvårdade för covid-19 utropade Frankrike nyligen nationellt hälsonödläge. I lördags infördes utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i nio stora städer, inklusive huvudstaden Paris. Dessutom bör inte fler än sex personer samlas runt middagsbordet, manar president Emmanuel Macron.

De senaste två veckorna har Frankrike registrerat 441,7 fall av covid-19 och 2,3 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Spanien

Spanien närmar sig en miljon bekräftade fall av covid-19. Landets politiska system gör att ansvaret ligger på regionerna, även om centralregeringen också kan ingripa. Det skedde den 9 oktober då undantagstillstånd utlystes i Madridområdet, som då delvis stängdes ner – trots invändningar från det regionala styret.

Förra veckan meddelade Katalonien att barer och restauranger var tvungna att stänga i 15 dagar. Och regionen Kastilien och Leon har förbjudit alla icke-nödvändiga resor till staden Burgos och närliggande Aranda de Duero på grund av ett ökande antal fall där.

De senaste två veckorna har Spanien registrerat 347,1 fall av covid-19 och 3,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Storbritannien

Det hårt pandemidrabbade Storbritannien kämpar mot en andra virusvåg. Premiärminister Boris Johnson vill undvika en nationell nedstängning och har valt att istället införa lokala restriktioner i England.

Systemet bygger på tre nivåer av åtgärder. I nuläget har Liverpool och Lancashire tuffast restriktioner. På fredag kommer 2,8 miljoner människor i Manchester att omfattas av nivå tre-regler och på lördag gäller det även i South Yorkshire. Det innebär att många barer och restauranger kommer att behöva stänga i fyra veckor och att människor bara får träffa personer från det egna hushållet inomhus.

De senaste två veckorna har Storbritannien registrerat 348,7 fall av covid-19 och 2,3 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Irland

Irland är det första EU-land som återigen inför en nationell nedstängning för att bromsa spridningen av covid-19 – i hopp om att få ned siffrorna till jul. Åtgärderna träder i kraft vid midnatt på onsdagen, då irländarna uppmanas att stanna hemma i sex veckor. Alla som kan ska jobba på distans och träning får ske max 5 kilometer från bostaden. Butiker som inte fyller nödvändiga syften måste stänga och restauranger får inte servera mat på plats. Skolor kommer däremot att fortsätta att hålla öppet.

De senaste två veckorna har Irland registrerat 270,8 fall av covid-19 och 1,1 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Italien

När coronaviruset på allvar slog klorna i Italien i mars stängdes hela landet. Men i den andra vågen har regeringen sagt till lokala myndigheter att de får besluta vilka åtgärder som passar bäst för den egna regionen.

Den mest långtgående restriktionen står Lombardiet för. På torsdag kväll införs ett nattligt utegångsförbud som ska gälla till 13 november. Kampanien har sagt att man tänker införa liknande regler medan Piemonte i helgen stänger köpcentrum.

De senaste två veckorna har Italien registrerat 172,6 fall av covid-19 och 1,1 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: