Väderprognos

Bakslag för våren – här drar snömolnen in

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Du ska inte tro att det blir vår – än.

På flera håll i landet väntas snöfall, och redan under onsdagskvällen kan det vara läge att se över vilka däck man har på bilen.

– I natt kan det komma 5 till 15 centimeter snö och blötsnö, säger Mikael Sjöstrand.

De som hunnit stoppa undan vinterkläderna bör snarast leta upp dem igen, för nu väntas kallare temperaturer på flera håll i landet.

Under onsdagen drar ett lågtryck med snö in över södra Norrland och Svealand.

– I dag finns risk för snöväder med blöta inslag i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg med 5–15 centimeter snö och blötsnö, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Snö väntas i södra Sverige

Snömolnen kommer röra sig söderut under natten. I de södra delarna av Dalarna, Uppland och Västmanland kan det falla uppemot fem centimeter snö under natten till torsdag.

– I Uppland kommer det fortsätta snöa under torsdagen på dagen. Där kan det komma uppemot 15 centimeter snö, vilket kan skapa en del problem i trafiken, säger Mikael Sjöstrand.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Även Stockholmstrakterna kan vänta sig en del snö under torsdagen. Landets södra delar väntas få en del sol, men hårdare vindar.

– Lågtrycket gör inte bara att det snöar ordentligt under landets mellersta delar. Det kan även bli blåsigt i landets södra delar. I Skåne kan det blåsa mellan 21 till 24 meter per sekund, säger Mikael Sjöstrand.

Risk för gräsbränder

Han varnar även för risken för gräsbränder i de södra delarna av landet. Det torra gräset kan lätt ta fyr, och man bör ta det försiktig om man eldar.

– Inre delarna av Svealand och Götaland får sol och blåst under torsdagen, vilket kan öka risken för gräsbränder.

Våren tar en paus i veckan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

På fredagen rör sig lågtrycket söderut, och från Stockholm till Uppsala och längs Norrlandskusten kan snöfallet hålla i sig.

– I övriga delar av landet kommer det vara sol och blåsigt. Varmast ser det ut att bli längs Västkusten, uppemot en 10–12 grader. I norr är det som mest 5 grader under fredagen, säger Mikael Sjöstrand.

Låga temperaturer i helgen

Helgen kommer fortsätta på samma väderbana.

– Det väntas bli sol på många håll, med vindar som man absolut kommer märka av. Temperaturen ligger på 5 till 10 plus i söder. I norr blir det mellan 0 till 5 plus.

Om man hoppats på vårväder i helgen i Stockholm- och Uppsalatrakterna, och i södra Norrland, kan man bli besviken. Snövädret väntas hålla i sig även i helgen.

– Snö och regnskurar kan fortsätta över helgen också. Det kan komma enstaka snöbyar även ner mot Smålandstrakterna, men det kommer vara mindre mängder som faller där, säger Mikael Sjöstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

I Uppland kan det komma 15 centimeter snö.

Foto: David Zalubowski/TT
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väderprognos

Väder

Snöoväder

Däck