Chile

Smittan exploderade trots snabb vaccinering: ”Den perfekta stormen”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Chile har vaccinerat nästan 40 procent av befolkningen. Ändå slår landet nu rekord i antalet smittade.

Experter som CNN talat med beskriver ökningen som ”en perfekt storm” som världen kan lära sig mycket av.

De ger fyra förklaringar till den nya coronavågen.

Chile drabbades hårt när pandemin drog in i Sydamerika under senvåren förra året. I slutet av maj hade landet flest smittade i världen per capita.

Sedan skedde en vändning och landet pekades ut som ett föredöme i regionen med minskande smittotal och snabb vaccinering.

Chile slöt tidigt avtal med flera leverantörer och säkrade upp stora mängder vaccin. Enligt de senaste siffrorna från Our world in data har landet nu vaccinerat 39,3 procent av befolkningen, en andel endast överträffad av Israel med 61,6 och Storbritannien med 47,6.

En vårdanställd tar ett coronatest i Brasil park i Santiago, Chile.

Foto: Esteban Felix / TT

Nya smittorekord förra veckan

Ändå har allt startat om. Chile närmar sig 1,1 miljoner smittofall och 25 000 döda. Förra veckan slog landet rekord i dagliga nya coronafall under pandemin med 8 195 bekräftat smittade på torsdagen och 9 171 på fredagen. Även om ökningen har varit lägre den här veckan står det klart att landet inte lyckats bryta den smittovåg som inleddes redan i december.

Så vad var det som gick fel?

CNN har talat med myndigheter, experter och journalister. De ger fyra förklaringar och säger att de kan tjäna som lärdom för resten av världen:

Fester över jul och nyår i samband med lättade restriktioner.

Återöppning av skolor och gallerior.

Den snabba vaccineringen skapade en känsla av falsk trygghet.

Låg effekt av det kinesiska vaccinet Sinovac som använts i hög utsträckning i landet.

Chile har vaccinerat nästan 40 procent av befolkningen.

Foto: Esteban Felix / TT

Francisco Álvarez, folkhälsoexpert och tills nyligen chef för hälsomyndigheterna i näst största staden Valparaíso, uppger för CNN att allt började i samband med jul och nyår.

– Före jul kunde vi se hela familjer som köpte presenter tillsammans. Det var smockat i galleriorna. I januari fick folk börja åka på semester mellan olika provinser och viruset följde med dem, säger han.

Expert: ”Den perfekta stormen”

Francisco Álvarez, som själv vårdades på sjukhus med covid-19 förra året, säger att befolkningen fick det missvisande budskapet att de kunde åka på semester vart de ville, även utomlands, eftersom Chiles vaccinationer gått så snabbt.

– Folk förstod det som att risken att bli smittad nog var över och började slappna av. Det skapade den perfekta stormen.

När smittan började ta fart igen fick myndigheterna backa. Skolorna återgick till distansundervisning och enbart livsnödvändiga butiker fick hålla öppet. I mars sattes stora delar av landet i karantän.

En person testas för covid i Brasil park i Santiago, Chile.

Foto: Esteban Felix / TT

Minister: Vaccin inte enda svaret

Hälsominister Enrique Paris förnekar inte att restriktionerna lättades i december, men säger att regeringen inte uppmanat människor att sluta vara försiktiga.

– Vi har aldrig sagt att vaccin skulle bli det enda svaret. Vi måste vaccinera, men vi måste också fortsätta tänka på andra saker som att undvika resor, bära munskydd, tvätta händerna och hålla avstånd, säger han enligt CNN.

– Nu har vi haft karantän i 14 dagar och ser goda resultat tillsammans med vaccinationsansträngningarna.

Smittan har fortsatt att öka i Chile trots att månfa vaccinerats.

Foto: Esteban Felix / TT

Kina-vaccin ifrågasatt

Kinas vaccinprogram fick internationella rubriker i helgen när landets smittskyddsdirektör Gao Fu erkände att effektiviteten av landets olika vaccin ”inte är hög”.

I Chile har vaccinet från kinesiska Sinovac använts flitigt. I studier i Brasilien nådde det en effektivitet på bara 50,4 procent, medan en annan studie i Turkiet gav den mycket högre siffran 83,5 procent. Å andra sidan visade den brasilianska studien att vaccinet ger ett hundraprocentigt skydd mot svår sjukdom.

Det är ännu oklart i vilken omfattning Sinovac kan ha bidragit till smittoökningen i Chile, men rädslan ökar efter att flera kända personer blivit smittade av corona och hamnat på sjukhus trots att de vaccinerats, rapporterar CNN.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så tog sig Chile till toppen av vaccinligan

ÄMNEN I ARTIKELN

Chile

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin