Hälsingland

Camilla, 51, fick hembesök av fyra hungriga björnar

Experten: Farligaste situationen som finns

Av: 

Johanna Emnéus Ekström

NYHETER

När det i vintras slängdes ut mat till rådjur på Camilla Björklunds, 51, tomt, visste hon inte att hon gjordes en riktig björntjänst.

En björnmamma med tre ungar kom i stället på kalaset.

– Det var ju jättehäftigt men samtidigt lite obehagligt att ha dem så nära huset, säger hon.

För drygt en vecka sedan när Camilla Björklund, 51, kikade ut genom vardagsrumsfönstret i västra Hälsingland, fick hon en rejäl chock. Knappt 50 meter från huset bökade plötsligt fyra björnar runt i en hög med dynga på tomten, en mamma och hennes tre fjolårsungar.

Hon beskriver det som en häftig upplevelse, men samtidigt väldigt obehaglig.

– Jag tog upp mobilen direkt och filmade från altanen, de var så fokuserade på att äta så de tittade inte ens upp, mig struntade de helt i, säger hon.

Överraskad trots förvarningar

I över en vecka dök björnfamiljen upp vid samma tidpunkt varje kväll. Camilla säger att hon blev överraskad av björnbesöket, fast hon blev varnad när hon flyttade till orten för ett år sedan.

– Jag fick ju höra när jag flyttade hit att jag skulle få se många björnar, men då sa jag bara ”jaja”. Nu har jag ju fått se fyra stycken. Det är ju en sak att få höra det och en annan att se dem, säger hon.

Björnsamling i trädgården.

Att björnarna drogs till just Camillas tomt tror hon beror på att de letade efter matrester från när rådjur matades i närheten av hennes tomt i vintras. För tre kvällar sedan slutade björnarna komma.

– Jag tror helt enkelt att maten har tagit slut och att de letat vidare efter saker att äta. De har förmodligen rört sig till skogen på andra sidan vägen.

Rädsla för att gå ut

Att björnbesöken upphört är en lättnad, tycker Camilla. För även om det var häftigt att se dem på nära håll så har hon också känt sig rädd för att gå ut.

– Jag tycker att det har varit jättespännande att filma dem men jag har bara känt mig trygg på insidan av huset, säger hon.

– Jag går inte ut på dagarna eller kvällarna längre, jag vet ju inte var de är. Djur kan ju bli så säkra med människor att de kommer närmare, men så har det inte varit här, utan de har hållit sig i den där högen.

Experten: Tala om för björnen att du är där

Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, styrker Camillas oro. Han gratulerar henne till upplevelsen men menar samtidigt att man ska vara extra vaksam när det kommer till björnhonor och deras ungar.

– Man vill inte hamna mellan mamman och hennes ungar. Hon är ju otroligt beskyddande så det kan bli den farligaste situationen som finns, säger han.

Men att maten nu tagit slut betyder förmodligen att faran över, säger Tom Arnbom. Han uppmanar dock Camilla att vara fortsatt uppmärksam.

– Man ska gärna låta lite grann så att björnarna vet om att man är där och inte är farlig. Om man inte ser dem så kan de kan ligga i skogen och man ska alltid vara försiktig med stora djur.

Saknar du björnarna något?

– Nej, det gör jag inte, men samtidigt tänker jag på var de är någonstans, säger Camilla.

– Även om de aldrig varit här på dagtid så känner jag att jag alltid håller ett öga åt vänster för att se om de kommer.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jämtländska björnar hungrar efter honung

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsingland

Björnar

Djur & natur