Damberg (S) kallas upp till riksdagen efter avslöjande om Estonia

Det okända hålet i M/S Estonias skrov får allt fler politiska efterverkningar.

Liberalerna kallar nu inrikesminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till riksdagen för att svara på frågor om upptäckten.

Samtidigt uppmanar Moderaterna regeringen att inte skada relationerna till Finland och Estland.

Flera riksdagspartier pressar regeringen i Estoniafrågan som hamnat överst på agendan sedan i måndags. 

Då avslöjade Discoverys dokumentärfilmare att ett fyra meter långt hål hittats i färjevraket.

Nu kallar Liberalerna inrikesminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till riksdagens trafikutskott för att svara på frågor.

– Jag kommer att be att de ska kallas för att vi ska kunna få fakta på bordet. Vi måste få veta vad det är som har hänt, hur regeringen ser på detta och hur man tänker hantera det framåt, säger riksdagsledamot Helena Gellerman som är Liberalernas företrädare i trafikutskottet.

Inrikesminister Mikael Damberg.
Inrikesminister Mikael Damberg.

”Stort trauma”

Hon säger att Estoniakatastrofen är av en sådan magnitud att riksdagen i alla lägen måste informeras om händelseutvecklingen.

– Det är ett stort trauma för många människor och filmen väcker väldigt mycket spekulationer. Då är det viktigt att det blir en undersökning. Annars riskerar såren att rivas upp på nytt.

Att det kommit anklagelser från tidigare regeringstjänstemän i Estland om en svensk mörkläggning skärper situationen, menar Gellerman.

– Skulle det ligga något bakom de här anklagelserna och spekulationerna om att en annan farkost orsakat det här så är det verkligen allvarligt. Därför är det viktigt att det blir en oberoende undersökning av vad det är som ligger bakom, säger Helena Gellerman.

Moderaternas utrikspolitiske talesperson Hans Wallmark.
Moderaternas utrikspolitiske talesperson Hans Wallmark.
Skadan i Estonias skrov åskådliggjord med grafik.
Skadan i Estonias skrov åskådliggjord med grafik.

”En tragedi”

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark efterlyser “adekvat information från regeringen”.

– Det här är en tragedi och en sorg som förbinder tre stater med varandra. Då är det viktigt att man också i relationen med dem upprätthåller en förmåga att lyssna på varandra och ta till sig vad man får till sig, säger Hans Wallmark, som också vill se en ny utredning av hålet i Estonias skrov.

Om de estniska utspelen om lögner från tidigare svenska regeringar säger Wallmark:

– Det är ganska anmärkningsvärda och ganska allvarliga åsikter som riktas mot Sverige. Då finns det anledning för Sverige att fundera på hur det påverkar relationerna med Estland. Det måste vara den svenska regeringens absoluta ambition att ha goda öppna och tillitsfulla relationer med grannländer som Finland och Estland.

 

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE