Flera skadade efter jordskred i Norge – hundratals evakuerade

Av: Ebba Thornéus, Josefine Karlsson, Indra Nordemar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen söker elva personer som ännu inte gått att nå efter vad som beskrivs som ett av de största jordskreden i modern tid i Norge.

Flera personer som är fast under rasmassorna har ringt polisen och vädjat om hjälp.

Nu skickar Sverige specialutbildad personal till området.

– Vi ska hjälpa till att söka efter saknade personer och säkra byggnader, säger Stefan Karlsson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Flera hus har förstörts i ett stort jordskred i Ask i kommunen Gjerdrum i Norge, cirka 3 mil från Oslo. Jordskredet ska ha omfattat minst 210 000 kvadratmeter enligt den preliminära bedömningen. Samtidigt fortsätter skredet som beskrivs som ett av de största i modern tid i Norge, enligt NVE.

Raset inträffade vid 4-tiden i natt i ett bostadsområde. Cirka 900 människor har evakuerats hittills, bland annat från ett ålderdomshem. Men i och med att det kan finnas fler osäkra områden i närheten kan ytterligare 600, eller fler, behöva evakueras.

Räddningshelikopter söker i rasområdet.
Foto: Fredrik Hagen / TT
Räddningshelikopter söker i rasområdet.

Flera skadade har förts till sjukhus med helikopter. Minst tio personer har skadats, varav en allvarligt.

– Polisen bedömer detta som en katastrof, säger polisens insatsledare Roger Pettersen, till VG.

Polisen söker nu efter elva personer som bor i rasområdet, men som inte gått att nå.

– Det kan vara personer som är på besök på fjället eller personer som har evakuerat sig. Men det kan också vara personer som är inne i rasområdet, säger Roger Pettersen.

Flera personer som är fast under rasmassorna har ringt polisen och vädjat om hjälp, rapporterar VG.

– De har sagt att hela huset har rasat och att de ligger under takpannor och isolering. Det är dramatiska meddelanden, säger insatsledaren.

Enligt polisen har flera människor rapporterats skadade. Ännu finns inga uppgifter om eventuella dödsfall eller saknade.

”Situationen är fortfarande utan översikt. Vi ber att INGEN uppsöker rasområdet eller närområdet”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Foto: Hovedredningssentralen / TT
Flera hus har rasat i skredet.

Sjukhus går upp i katastrofläge

Akershus universitetssjukhus, nära Oslo, har gått upp i katastrofläge. Alla tillgängliga resurser kallas in för att bistå i det hårda trycket på vården. Fem traumateam står redo för att ta emot patienter, säger sjukhusets presschef till VG.

Anhöriga som inte lyckas nå personer i området uppmanas kontakta polisen. Ett hotell i området används nu som evakueringscentrum.

Flera ras har inträffat efter att polisen kom till platsen, och enligt polisen finns risk för fler ras. Nästan tio timmar efter det stora skredet är situationen fortfarande inte under kontroll. Den omfattande räddningsinsatsen försvåras av mörker och dåligt väder.

Både hemvärnet, civilförsvaret och flera frivilligorganisationer har kallats till området. Geologer från Norges vatten- och energimyndighet är på plats och flyger över området för att bedöma skadorna och kontrollera när det är tryggt att ta sig in i själva rasområdet.

Gjerdrums kommun har gått upp i stabsläge för att kunna hantera situationen.

Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN
Foto: NTB TT NYHETSBYR?N

Sverige bistår med räddningstjänst

MSB har skickat ut en nationell begäran om att Sverige ska bistå med personal i Norge. Nu har räddningstjänsten i Göteborg anlänt i Oslo med en enhet. 

– Vi har skickat en nationell resurs som ligger under MSB, som kallas Nusar. Det innebär specialutbildad personal för sök- och räddning vid kollaps och rasmassor, säger Stefan Karlsson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, 

Just nu pågår efterforskning av personer i området, och arbetet räknas ta flera dagar. 

– Vi ska hjälpa till att söka efter saknade personer och säkra byggnader, säger Stefan Karlsson. 

Statsministern: gör ont att se

Norges statsminister Erna Solberg skriver på Twitter att hon beklagar det som inträffat:

”Det gör ont att se hur naturkrafterna har härjat Gjerdrum. Mina tankar går till alla som drabbats av jordskredet. Nu är det viktigt att räddningstjänsten får sitt jobb gjort”.

Texten uppdateras.

Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: