Trumps nya video i natt – vill minska kritikstormen

Efter chockscenerna i kongressen har kraven på att avsätta Donald Trump i förtid haglat.

Även bland hans egna medarbetare fruktar man vad som kan hända om han blir kvar i Vita huset tiden ut.

I natt la presidenten ut en ny video av rädsla för att dras in i rättsprocesser kring kravallerna, uppger New York Times.

Det var en helt annan Donald Trump som syntes i videon som lades ut på hans Twitter-konto strax efter klockan 01 i natt.

Stramt talande efter manus från ett podium fördömde presidenten våldet i Washington och hade hårda ord för de anhängare som stormade kongressbyggnaden, slog sönder fönster och förskansade sig i politikernas arbetsrum.

– Till er som deltog i våldsamheter och skadegörelse, ni representerar inte vårt land. Och till er som bröt mot lagen, ni kommer få betala, säger han i videon.

Han erkände också att kongressen certifierat valresultatet och att en ny administration kommer att installeras i Vita huset den 20 januari.

– Mitt fokus nu är att säkerställa en smidig, ordnad och friktionsfri överlåtelse av makten, säger Trump i videon.

Donald Trump erkände sig besegrad i nattens tal.
Donald Trump erkände sig besegrad i nattens tal.

Presidenten sa också att utmaningen att besegra pandemin och bygga upp ekonomin kräver att alla går samman och jobbar ihop. Avslutningsvis sa han att tiden som president har varit hans livs stora ära.

– Till alla mina underbara supportrar, jag vet att ni är besvikna, men jag vill också att ni ska veta att vår otroliga resa bara har börjat, sa Donald Trump i den nästan tre minuter långa videon.

Två ministrar har sagt upp sig

Enligt New York Times var Donald Trump först motvillig till att spela in videon, men ändrade sig efter övertalning från medarbetare som fick honom att förstå att han riskerar att dras inför rätta för sin del i mobben som skapade kaos i Kapitolium.

Chefsåklagaren i Washington har öppnat för att utreda presidentens inblandning i kravallerna, där han kan bli misstänkt för att illegalt ha uppviglat attacken.

En rådgivare i Vita huset säger till CNN att videon sannolikt spelades in eftersom Trumps hela presidentskap är under hot.

– Jag tror att videon gjordes på grund av att i princip hela hans närmaste stab var på väg att säga upp sig och att en riksrättsprocess kan vara nära förestående, säger rådgivaren till CNN.

– Det budskapet och tonen borde ha förmedlats under valnatten, inte efter att folk dött.

Flera nära medarbetare i staben har antingen redan sagt upp sig eller uppges ha bestämt sig för att säga upp sig. Två av hans ministrar, transportminister Elaine Chao och utbildningsminister Betsy DeVos, lämnade in sina avskedsansökningar under torsdagen med hänvisning till presidentens handlingar kring kravallerna.

Enligt New York Times ringde presidentens dotter Ivanka Trump runt till hans anhängare i kongressen innan videon lades ut och lovade att den skulle lugna ner dem.

Redan tidigare under torsdagen utlovade Donald Trump genom ett skriftligt uttalande en ordnad överlåtelse av makten den 20 januari. Men då kunde han inte hålla sig ifrån att säga att han ”är totalt oenig med valresultatet”.

Videon innebar en rejäl omsvängning.

Bara ett drygt dygn tidigare höll Donald Trump ett tal fullt av anklagelser om valfusk och uppmanade sina uppeldade anhängare att ta sig till Kapitolium där kongressen kontrollräknade valresultatet.

Det slutade med ett fullständigt kaos där en mobb bröt sig in i byggnaden och ledamöterna fick fly till säkra utrymmen medan anhängare tog sig ända till kammaren. En kvinna sköts ihjäl och tre andra Trump-anhängare dog i tumultet.

Hyllade mobben i Kapitolium

Flera poliser skadades också allvarligt i kravallerna. Uppgifterna i amerikansk media om att en polis skulle ha dött tillbakavisades dock av polismyndigheten.

Timmar senare la Donald Trump ut en video där han hyllade sina anhängare, kallade dem ”väldigt speciella” och sa att han ”älskade dem”.

Om kritikstormen var stor mot presidenten tidigare ökade den till orkanstyrka efter videon som också ledde till att Twitter stängde hans konto i tolv timmar.

Flera i Vita huset var förskräckta över att presidenten var så långsam och motvillig i att fördöma den härjande mobben och menade att han förstört sitt eftermäle som president.

En idé från staben som Trump förkastade var att ringa in till Fox News och uppmana anhängarna att lämna Kapitolium. Till slut lyckades han bli övertalad till att skicka några tweets.

Ett manus till videon skrevs snabbt och han gick med på att sprida den på Twitter. Men Trump improviserade under inspelningen och lyckades nämna valfusk två gånger under den 61 sekunder långa videon, något de vädjat till honom specifikt att inte göra, skriver Washington Post.

Plan för snabb riksrättsprocess

Situationen beskrivs rent allmänt som bedrövlig av de källor som tidningen talat med. Presidenten har isolerat sig med sina mest lojala och hängivna medarbetare och lagt stort fokus på sin vicepresident Mike Pence och dennes ovilja att gå emot konstitutionen och underkänna elektorskollegiets röster i valet.

– Hela dagen var det samma tema: ”Jag skapade den killen. Jag räddade honom från en politisk död och nu hugger han mig i ryggen”, säger en person som tagit del av Trumps samtal under onsdagskvällen, till Washington Post.

Flera medarbetare inom staben oroar sig för vad som kan hända om presidenten sitter kvar mandatperioden ut. Man fruktar att han kan ta nya beslut som slutar i mer våld och död på gatorna.

Det har inletts diskussioner om möjligheten att få Mike Pence med hjälp av en majoritet i regeringen att åberopa 25:e tillägget för att få Donald Trump avsatt i förtid. Men enligt källor nära Pence har han inget intresse av att bidra till att avsätta sin chef, trots attackerna han utsatts för från honom de senaste dagarna.

Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi och minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer försökte nå Pence på telefon under torsdagen för att framföra krav på att han åberopa 25:e tillägget, men lyckades inte. De planerar också för att kunna dra Donald Trump inför riksrätt.

– Detta är akut, det är en nödsituation av högsta magnitud, sa Nancy Pelosi under torsdagen.

Men att en riksrättsprocess kan aktiveras är en högoddsare. Donald Trump och hans familj har diskuterat att lämna Vita huset och Washington den 19 januari, dagen före Joe Bidens installation, och inte återvända, uppger New York Times.

Publisert:

LÄS VIDARE