Ovanligt stökig nyårsnatt i landet – tusentals samlades på firande

Totalt 900 ärenden i södra Sverige

Av: Anna Sjögren, Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Årets sista natt var ovanligt stökig.

På flera håll har raketer skjutits mot blåljuspersonal och på Götaplatsen i Göteborg samlades tusentals personer för att fira tolvslaget.

– Det har varit väldigt mycket stök kring raketer, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl i region Bergslagen.

Redan tidigt under nyårsafton kom indikationer på att det kunde bli ett stökigt nyår. Och tidigt på nyårsdagens morgonen rapporterade flera polisregioner i landet att de har haft en ovanligt stressig nyårsafton.

Sköt raketer mot polis

I region Stockholm och Gotland fick polisen under fem timmar in mer än dubbelt så många samtal rörande fyrverkerier och raketer, jämfört med året innan – totalt 194 ärenden jämfört med 74 år 2019.

Mellan klockan 20 och 02 har 585 händelserapporter registrerats.

– En tredjedel av alla samtal har varit brott mot ordningslagen, smällar och raketer. Folk är mäkta irriterade på mängden, hur och var man skjuter och att man inte tar hänsyn, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

 • I Sollentuna centrum blev polis beskjutna med raketer av flera ungdomsgäng vid 21-tiden på nyårskvällen. De sprang från platsen och har inte kunnat gripas. Ingen skadades dock i händelsen.

 • I Liljeholmen i södra Stockholm larmade boende om att ungdomar skjutit fyrverkerier från en balkong och ner på en innergård. När boende sa åt dem att sluta kastades glasflaskor ner på dem. Polisen fick smällare kastade mot sin bil när de anlände till platsen.

 • Vid 01-tiden hittades en man liggandes i vattnet i centrala Stockholm och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Mannen har dött.

Drunkningstillbud efter tolvslaget i Stockholm city.
Foto: Läsarbild
Drunkningstillbud efter tolvslaget i Stockholm city.
Foto: Läsarbild
Stort räddningspådrag efter att en person hittats i vattnet.

”Extremt stökigt” i Skåne

Även i polisregion Syd, Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar vittnar polisen om en extremt stökig natt med mycket hög arbetsbelastning.

Från klockan 18 till 05.30 kom totalt 900 ärenden in, vilket är nära en fördubbling jämfört med en vanlig natt.

100 ärenden är relaterade till bråk och misshandel och man har fått in larm om 57 bränder och 20-tal som gäller fylleri. Totalt har 302 ärenden om fyrverkerier kommit in.

– Det har varit extremt många människor som ute och skjutit raketer, många ungdomar. En del samtal har handlat rent allmänt om att det är mycket smällande men det är även att man skjuter mot bilar, fastigheter och människor, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

 • Strax efter tolvslaget kom larm om att ett 20-tal personer inblandade i ett storbråk i Klippan. En man i 20-årsåldern fick stick- eller skärskador och fördes i ambulans till sjukhus. Händelsen klassas som mordförsök.

 • Vid 01-tiden ska ett gäng personer i Ystad ha krossat ett lägenhetsfönster och kastat in en fyrverkeripjäs. Pjäsen tände eld på en säng i lägenheten, men ingen person ska ha skadats.

 • Vid tolvslaget fick polisen larm om att en man sköt med jaktgevär i Linderöd, Kristianstad. Skotten avlossades i närheten av en kyrka som träffades och skadades. Händelsen rubriceras som framkallande av fara för annan, då personer befann sig i närheten.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jan Emanuelsson / LocalEyes
Polisen larmades till ett stort bråk i Klippan.
Foto: Mikael Nilsson
Fyrverkeriskjutning på Möllevångstorget i Malmö.

Tusentals samlades i Göteborg

Även i Västra Götaland har polisen haft fullt sjå med larm om skjutande av raketer, framför allt mellan midnatt och ett. Man har fått in totalt 160 ärenden om vårdslöst skjutande av raketer, flera av dem mot poliser.

Man har också haft problem med flera stora folksamlingar. Vid Masthuggskyrkan samlades 500 personer för att se på fyrverkerier och flera tusen på Götaplatsen.

– Vi trodde inte att det skulle vara så mycket folk ute, förutom att det är coronatider så ösregnade det. Alla restauranger och krogar är ju stängda nu, så det har säkert bidragit, säger vakthavande befäl Morten Gunneng i polisregion Väst.

Tio anmälningar om personrån och tio knivskärningar har rapporterats in i regionen, vilket är ovanligt många enligt Gunneng. Polisen har också ingripit mot en del svartklubbar i regionen.

 • Vid 22.30–tiden knivhöggs en man i Mölndal oprovocerat i ryggen av okända gärningsmän. Mannen fördes i ambulans till sjukhus och händelsen rubriceras som grov misshandel. Skadorna ska inte vara livshotande. I nuläget finns inga misstänkta gärningsmän.

 • Vid halvett skjuter en man i 20-årsåldern raketer mot poliser i Lidköping, till synes oprovocerat.

 • Strax efter halvett kastar en grupp ungdomar sten mot polis i Vårgårda.

 • Vid femtiden på nyårsdagen börjar det brinna på en balkong i Halmstad, troligtvis på grund av en förlupen raket. Familjen i lägenheten flyr ut på gatan och räddningstjänsten lyckas släcka branden. En anmälan om mordbrand är upprättad.

Ambulans besköts med raketer

Även i polisregion Bergslagen beskrivs nyårsnatten som mycket stökig med exceptionellt många anmälningar om raketskjutningar, varav flera av dem mot blåljuspersonal.

– Det har varit väldigt mycket stök runt raketer och vi har åtminstone två ärenden som kommer rubriceras som blåljussabotage, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl.

 • I Avesta blev polispatruller beskjutna av raketer. En polis skadades när en raket exploderade på en polisbil.

 • I Örebro blev en ambulans beskjuten av raketer under en utryckning i stadsdelen Väster och det har också varit bilbränder och bränder i sopcontainrar och soprum. Även i Mora och i Karlskoga har polispatruller utsatts för raketskjutning.

Polisregion Öst delar bilden av en ovanligt stökig nyårsnatt, säger Erik Creutz, vakthavande befäl i regionen.

– Vi har haft ganska högt tryck, extremt många som ringer om raketer och ordningsstörningar. Vi har fått biträda räddningstjänsten flera gånger när de åkt ut på mindre bränder på platser där det varit stökigt och mycket folk på plats. Ett antal personer har avvisats.

Grov misshandel i Sundsvall

I landets norra delar, i polisregion Nord, gick nyårsfirandet dock lite lugnare till, säger Henrik Fahlén, RLC-befäl, till SVT Nyheter.

– Vi har haft lite misshandelsärenden och några rattfylleriärenden. Men generellt sett så har det varit relativt lugnt för att vara en nyårsnatt.

 • I Sundsvall fick polisen larm om en grov misshandel vid 01-tiden. En man fick då föras till sjukhus efter att ha blivit misshandlad med ett tillhygge, enligt Sundsvalls tidning. Senare under natten anhölls en man misstänkt för misshandeln.

 • I Örnsköldsvik misshandlas en man med ett tillhygge i en lägenhet vid halvelva-tiden. Polis rubricerar händelsen som grov misshandel och en man i 20-årsåldern grips misstänkt för brottet.

Tidigare under kvällen dog en 77-årig tysk kvinna i samband med en skoterolycka i Torsby.

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad: