Julian Assange

Brittisk domstol: Assange utlämnas inte

Av: 

Linus Lindgren

TT

NYHETER

Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer inte utlämnas från Storbritannien till USA. Domaren anser att en utlämning skulle innebära en fara för Assanges mentala hälsa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Assange står anklagad för ett fall av dataintrång och och 17 fall av spioneri i USA som har begärt att få honom utlämnad. Maxstraffet för anklagelserna mot Assange är 175 år i fängelset.

Beslutet kan fortfarande överklagas. Processen kan nå Storbritanniens högsta domstol och Europadomstolen, och därmed ta flera år.

Rättsprocessen inleddes i februari förra året men har försenats på grund av coronapandemin. Assange har suttit i häkte under hela processen.

Försvaret har hävdat att Assange gjort ett journalistiskt arbete och att han förföljs av USA av politiska skäl, sedan Wikileaks avslöjat missförhållanden och övergrepp begångna av den amerikanska militären.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Julian Assanges efter att han greps på Ecuadors ambassad.
Anhängare till Wikileaks och Julian Assange har flera gånger under rättsprocessen protesterat utanför domstolen mot behandlingen av honom. Bild från en sådan protest den 26 november förra året.
Julian Assange.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Julian Assange

ÄMNEN I ARTIKELN

Julian Assange

Wikileaks