Multisjuk person dog dagen efter covid-vaccinering

En man i 85-årsåldern har avlidit efter att han vaccinerats mot covid-19.

Mannen var multisjuk och bodde på ett särskilt boende i Region Kalmar.

– Vi misstänker inte något samband med själva vaccineringen, säger Mattias Alvunger, chefläkare för primärvården i Region Kalmar.

Mannen i 85-årsåldern avled dagen efter att han vaccinerats med Pfizer/Biontechs vaccin. Mannen var multisjuk och bodde på ett särskilt boende i Region Kalmar.

– Vi ser inte att det är ett samband, men dödsfallet har skett i tidsmässig anslutning till vaccineringen, säger Mattias Alvunger.

I nuläget ser man inget samband mellan vaccineringen och dödsfallet.
I nuläget ser man inget samband mellan vaccineringen och dödsfallet.

Mattias Alvunger säger att de inte sett biverkningar hos någon av de andra personerna som fått vaccinet, som alla tillhör den första prioritetsgruppen.

– Vi kommer fortsätta vaccinera enligt plan, och sedan får vi förhålla oss till de riktlinjer som finns. Men det är vår skyldighet att rapportera till myndigheter när sådant här händer.

Dödsorsaken utreds

Mannen i 85-årsåldern avled i ett misstänkt hjärtstopp – men dödsorsaken är ännu inte fastställd, uppger Läkemedelsverket till TT.

– Vi kan egentligen inte säga någonting i nuläget om ett eventuellt orsakssamband eftersom det inte finns någon fastställd dödsorsak, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till TT.

Händelsen kommer nu att utredas. Hon påpekar att det inte finns någonting i de stora kliniska studier som gjorts på vaccinet som tyder på att det orsakar biverkningar relaterade till hjärtåkommor, enligt TT.

Publisert:

LÄS VIDARE